PRÁCE 🧰

Pokuty v Německu a Rakousku v roce 2024: Pozor na rychlost i alkohol!

3. 4. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině

Cestujete do Německa nebo Rakouska autem? Pak je nezbytné znát tamní dopravní předpisy a systém pokut, abyste se vyhnuli nepříjemným komplikacím a zbytečným výdajům.

Co rakouští a němečtí policisté neodpouštějí?

Články na téma dopravní předpisy v zahraničí:

  1. Dopravní předpisy Rakousko
  2. Dopravní předpisy Německo
  3. Dopravní předpisy Chorvatsko
  4. Dopravní předpisy Maďarsko
  5. Za překročení rychlosti bude v Rakousku hrozit zabavení auta
  6. Co vám u nás projde a v zahraničí ne?
  7. Co rakouští a němečtí policisté neodpouštějí? - právě čtete
  8. Bizarní zákony v Německu
  9. Jak vysoké pokuty vám hrozí při porušení dopravních předpisů v Rakousku? - již brzy
  10. 5 bizarních silničních zákonů ve světe - již brzy

Dopravní předpisy v Německu a roce 2024

Německo je proslulé svými dálnicemi bez dálničních známek pro osobní automobily a úseky s neomezenou rychlostí. To ale neznamená, že by se řidiči měli chovat nezodpovědně. Doporučená maximální rychlost na dálnici je 130 km/h, mimo obec 100 km/h a v obci 50 km/h. Podjíždění na dálnici v Německu se nevyplácí. Můžete vyfasovat pokutu až 100 €.

Řidiči v Německu se můžou těšit na poměrně benevolentní limit alkoholu v krvi, který je 0,5 promile. Řidiči mladší 21 let, profesionální řidiči a řidiči s řidičským oprávněním kratším než 2 roky nesmí mít v krvi alkohol vůbec.

Řízení pod vlivem alkoholu v Německu se striktně trestá. Pokud řidiči policisté naměří hladinu alkoholu v krvi mezi 0,5 a 1,1 promile, hrozí mu pokuta od 500 do 1 500 EUR a zákaz řízení na 1 měsíc.

Při překročení 1,1 promile se už jedná o vážný přestupek. Kromě mnohem vyšší pokuty na vás čeká i soud a zákaz řízení až na pět let. V případě, že pod vlivem alkoholu způsobíte dopravní nehodu, riskujete i vězení.

Každý cestující v autě musí mít k dispozici reflexní vestu. Děti do 12 let musí sedět v autosedačce a pro všechny je samozřejmostí používání bezpečnostních pásů. Manipulace s mobilem a také infotainmentem vozu za jízdy je v Německu zakázaná a velmi vysoce pokutována (až 100 €).

Dopravní předpisy v Rakousku a roce 2024

Při cestě do Rakouska je nutné dodržovat místní dopravní předpisy, abyste se vyhnuli nepříjemným pokutám. Na dálnicích je potřeba mít dálniční známku. Tu lze koupit online (na stránkách shop.asfinag.at), na čerpacích stanicích nebo na hraničních přechodech. Cena se liší podle délky platnosti: 1 den (8,60 €) 10 dní (11,50 €), 2 měsíce (28,90 €) nebo 1 rok (96,40 €). Za jízdu bez dálniční známky můžete dostat pokutu až 120 €.

Děti do 14 let nesmí sedět na předním sedadle a musí používat homologovanou autosedačku. Za porušení těchto pravidel hrozí vysoká pokuta. Stejně tak jako za telefonování a držení telefonu v ruce během řízení. Řidiči se tak musí plně soustředit na provoz.

Pro případ mimořádných událostí se doporučuje mít v autě reflexní vestu pro každého cestujícího. V zimě nezapomeňte na zimní pneumatiky a v horských oblastech i na sněhové řetězy. Dále také upozorňujeme na zákaz používání palubních kamer v autě.

Jaká je povolená rychlost v Rakousku?

Mimo obec si řidiči osobních automobilů mohou v Rakousku užít svižnější tempo s povolenou rychlostí 100 km/h. V obci je to klasických 50 km/h a na dálnici 130 km/h.

Německý autoklub ADAC varuje řidiče, že v Německu se výrazně zvýšily pokuty za překročení rychlosti. Pokud řidič překročí povolenou rychlost o více než 60 km/h ve městě nebo o více než 70 km/h mimo město, může mu hrozit maximální pokuta do výše až 7 500 eur (cca 190 000 Kč). Při překročení rychlosti o více než 40 km/h hrozí odebrání řidičského průkazu až na 1,5 měsíce.

Tato změna se týká pouze řidičů, kteří v minulosti neměli problémy s vysokou rychlostí nebo ilegálním závoděním. V opačném případě jim hrozí nejen vysoká pokuta, ale i zabavení auta a jeho následná dražba v aukci (70 % z výtěžku jde rovnou do fondu silniční bezpečnosti). Za jízdu na červenu si vysloužíte až 70 €.

Alkohol za volantem v Rakousku

Rakouská legislativa je v tomto ohledu benevolentnější než česká. Povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 promile. I tak je ale důležité dbát na maximální opatrnost a zodpovědnost. Pokud bude řidiči naměřena vyšší hodnota, hrozí mu pokuta od 300 do 5 900 €. Pokud bude hodnota vyšší než 1,6 promile, může dojít k odebrání řidičského oprávnění až na šest měsíců.

Jak zaplatit pokutu z Německa a Rakouska?

Pokutu za dopravní přestupek v Německu nebo Rakousku je nejvhodnější zaplatit hned na místě v hotovosti. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím a navýšení částky. Pokud byste trvali na správním řízení, pokuta se zvedne a budete muset platit i správní poplatky.

V případě, že pokutu nezaplatíte na místě, obdržíte dopis s oznámením o přestupku a případně i fotografii z místa činu. V dopise naleznete platební údaje, s nimiž jednoduše provedete platbu v eurech v internetovém bankovnictví.

Promlčení pokuty: Jak je to letos v Německu?

Pokuty v Německu se promlčují po 3 letech. Pokud do 3 let od spáchání přestupku neobdržíte výzvu k úhradě pokuty, pokuta je promlčena. Ignorování pokuty z Německa se vám však může vymstít. Německo a Česká republika totiž úzce spolupracují v oblasti vymáhání pokut za dopravní přestupky. Německé úřady se tak mohou obrátit na české soudy, aby se váš přestupek projednal a potrestal u nás. Trestu tak neuniknete.

Zdroj info: Tolls.eu, asfinag, autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články