PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v Německu

29. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině

K našim západním sousedům často jezdí Češi nakoupit do Drážďan a nebo na letiště do Mnichova. Občas se vydají na výlety nebo prodloužené víkendy. I v takových případech je nutné znát dopravní pravidla, aby se předešlo pokutám.

Dopravní předpisy Německo

Německo má v oblibě mnoho lidí, ať si jezdí na romantické výlety po hradech, nebo cestovatelé zajedou jen na nákupy do Primarku v Drážďanech. V obou případech chtějí jistě utratit peníze až na místě a ne za špatně zaparkované auto nebo vyšší rychlost mimo obec. Pojďme si tedy shrnout, co vše vás v Německu může potkat a jakým nástrahám v dopravě se raději vyhnout.

Koronavirus

Pro vstup do země je nutné se prokázat buď očkovacím průkazem nebo negativním testem – akceptuje se jak PCR test, tak i antigenní. Neočkování rovněž už nemusí do karantény a také není nutné vyplnit příjezdový formulář. Roušky je nutné obecně nosit v uzavřených prostorách. Stejně tak je nutné se prokázat očkováním nebo testem v hotelech, případně restauracích.

Dokumenty

Tak jako v jiných státech platí, že auto musí mít řádnou technickou kontrolu. Pokud policisté v Německu zjistí opak, čekejte tučnou pokutu. V zahraničí bývají na tento prohřešek extra hákliví. Dále je samozřejmě nutné mít u sebe řidičák (není potřeba mezinárodní), malý technický průkaz a doklad o zaplaceném povinném ručení - tedy zelenou kartu. Pokud máte auto půjčené, je nutné mít u sebe i smlouvu o zapůjčení vozidla a to nejlépe v němčině.

Náš tip: Vyrážíte letos do Německa sami, s přáteli, s drahou polovičkou nebo s rodinkou? Nezapomeňte na důležité cestovní pojištění, které vás ochrání na cestách za jakékoliv situace. Sjednání navíc zvládnete přes online kalkulačku během několika málo minut.

  Nejlepší cestovní pojištění do Německa

Předpisy

Dobrá zpráva je, že na německých dálnicích není potřeba dálniční známky pro osobní automobily. Na některých úsecích platí neomezená rychlost, přesto je doporučována ta do 130 km/h. Mimo obec se jezdí stovkou a v obcích na nejvýše 50 km/h. Hranice pro toleranci alkoholu je 0,5 promile, řidiči mladší 21 let a profesionální řidiči mají nulovou toleranci – to se týká i řidičů, kteří vlastní řidičské oprávnění méně jak dva roky.

Reflexní vesty musí mít k dispozici každý v sedadle, pokud tomu tak nebude, při namátkové kontrole můžete dostat pokutu. Dětské autosedačky musí mít děti do 12 let. Povinnost použití bezpečnostních pásů je samozřejmostí. Manipulace s mobilním telefonem je zakázaná a je za to pokuta.

Sankce

  • Pokuta za překročení rychlosti – 15 až 680 euro
  • Podjíždění aut – 100 euro
  • Nedodržení záchranářské uličky – 220 až 320 euro
  • Blokování nabíjecího místa pro elektromobily – 55 euro
  • Vytváření zbytečné hluku a emisí – 100 euro
  • Telefonování za jízdy – 60 euro
Víte že: Správná a zodpovědná příprava na cestu do zahraničí se neobejde bez připojištění ? To totiž zvládne pokrýt rizika (např. porucha, krádež nebo vandalismus), která vás mohou na cestách zaskočit. Připojistit se můžete buď v rámci cestovka, nebo si pořiďte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autoklub, ÚAMK, Besip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články