PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v Itálii

31. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině Cesta do Itálie Dopravní předpisy v Itálii

Vůně pravé pizzy a těstovin láká mnohé cestovatele k navštívení této země. Aby se dovolená neproměnila v peklo, je nutné samozřejmě dodržovat všechna dopravní pravidla.

Dopravní předpisy Itálie

Bibione už dávno není jedinou italskou destinací, kam se jezdí Češi na dovolenou za mořem. Oblíbená jsou přímořská města, Benátky a pak samozřejmě i Řím. Jak je v Itálii dobrá gastronomie, tak s dopravou je to už o něco těžší, občas si totiž každý dělá, co chce. Vyzbrojte se tedy velkou dávkou trpělivosti a troubení je povoleno!

Koronavirus

Do země lze vstoupit pouze s očkovacím pasem nebo s negativní testem, případně s prodělanou nemocí. Náležitosti mohou být na hranicích kontrolovány. Toto pravidlo platí zatím do konce května. Na hranicích rovněž mohou probíhat namátkové kontroly. Respirátory jsou nutné do 15. června a musí se nosit ve veřejné dopravě a uzavřených prostorech, včetně kulturních a sportovních zařízení.

Dokumenty

Auto, které jede do zahraničí, musí být v pořádku. To znamená mít hotovou a platnou technickou kontrolu. Řidič musí mít u sebe řidičský průkaz, technický průkaz (ten malý) a také zelenou kartu. Hodí se i autopojištění do zahraničí v případě, že se cokoli stane, můžete se spolehnout na asistenční služby. Cestovní pojištění by mělo být na cestách do zahraničí už automatickou záležitostí.

Tip pro řidiče: Vyrážíte letos na dovolenou do Itálie? Pokud ano, nezapomeňte si s sebou přibalit kromě opalovacího krému také cestovní pojištění. Protože může srovnání jednotlivých nabídek pojišťoven zabrat dost času, vyplatí se použít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Online cestovní pojištění do Itálie

Předpisy

Maximální limity na silnicích v obci i mimo obec platí stejné jako u nás. Tolerance alkoholu je 0,5 promile alkoholu. Řidiči, kteří mají řidičské oprávnění méně než 3 roky, pro ně platí nulová tolerance, stejně tak pro ty mladší 21 let.

Doporučuje se, aby se lidé v autech zamykali. Mohlo by při zastavení na křižovatce dojít k vykradení vozidla – v některých městech. Dobrá zpráva je, že vozovky v Itálii jsou ve většině případů v solidním stavu i síť čerpacích stanic je poměrně hustá. S elektromobilem si dejte raději pozor a dobíjení si dobře naplánujte.

V Itálii je nutné se obrnit velkou dávkou trpělivosti, protože Italové často předjíždějí v místech, kde je to zakázané a nerespektují příliš přednost zprava. Motocyklisté si rovněž dělají, co chtějí, a tak je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Parkujte pouze na vyhrazených místech, jinak byste vůz nemuseli při návratu najít.

Reflexní vesty by měli mít k dispozici všichni cestující. Poplatky za využití dálnic se platí v mýtných branách. Setkat se můžete se dvěma systémy. První je otevřený a platí se hned, poplatek je fixně daný. U uzavřeného systému se při vjetí na dálnici obdrží potvrzení, které se předkládá na bráně při sjezdu z dálnice. Platí se částka za skutečně ujetou vzdálenost.

Sankce

  • Překročení rychlosti – od 150 do 500 euro; nad 40 km/h 1500 euro a odebrání řidičáku
  • Jízda na červenou – až 250 euro
  • Jízda pod vlivem návykových látek – až 1500 euro
  • Nepoužití bezpečnostních pásů – až 100 euro
Rada na cestu: Rozhodli jste se tentokrát navštívit Itálii, chtěli byste jet autem, ale zároveň byste neradi řešili nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit jako součást klasického cestovka, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autoklub, ÚAMK, Besip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články