PRÁCE 🧰

Povolená hladina alkoholu za volantem v Itálii

6. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Dopravní předpisy v Itálii

U nás je nulová tolerance alkoholu při řízení, v některých evropských zemích je to ale jinak, pokud se řidič vejde do určité hladiny, může si skleničku před jízdou dát. Jak je to v Itálii?

Alkohol za volantem v Itálii

Můžete, má to však své podmínky

Země velmi kvalitních vín toleruje alkohol při řízení vozidla do 0,5 ‰. Má to ovšem další návazná pravidla. Tato hladina totiž platí pro řidiče, kteří mají řidičský průkaz déle než tři roky a je jim více jak 21 let. Pokud jednu z těchto podmínek řidič nesplňuje, platí pro něj nulová tolerance. A smůlu mají i profesionální řidiči, kteří rovněž nesmějí jezdit pod vlivem.

Tři stupně přestupku

Pokud vás policie přistihne pří řízení pod vlivem, pak do 0,5 ‰ je to v pořádku podle pravidel uvedených výše. Jestliže bude vaše hladina alkoholu v krvi v rozmezí 0,5 ‰ - 0,8 ‰, dostanete pokutu 543 eur až 2170 eur (12 909 - 51 588 korun) a pravděpodobně vám policie zabaví na tři měsíce řidičský průkaz.

Od 0,8 ‰ do 1,5 ‰ je to vážnější a pokuta se pohybuje v rozmezí 800 eur až 3200 eur (19018 - 76 074 korun), o řidičské oprávnění přicházíte na šest měsíců až rok a dokonce můžete jít až na půl roku do vězení.

Nad 1,5 ‰ je pokuta 1500 eur až 6000 eur (35 660 - 142 638 korun), řidičský průkaz vám bude zabaven na rok až dva, navrch si můžete posedět ve vězení opět až šest měsíců, a dokonce vám policie může zabavit nebo zkonfiskovat vozidlo.

O řidičák přijdete automaticky v případě, že jste řidič začátečník (méně než tři roky praxe), jste profesionální řidič, nebo jde o druhý přestupek, kde hraje roli alkohol, v posledních dvou letech. A aby byl výčet kompletní – policie vám zabaví řidičský průkaz i v případě, že dojde k nehodě a budete mít v krvi více než povolenou hladinu alkoholu.

Mohlo by se vám hodit: Alkohol za volantem není to jediné, čemu byste měli věnovat pozornost při cestě do zahraničí. Abyste se v průběhu cesty nemuseli potýkat s neočekávanými problémy, nezapomeňte si před cestou sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás vyhledá a srovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Itálie online

Dechovou zkoušku neodmítejte

Pakliže se odmítnete podrobit dechové zkoušce na alkohol, automaticky budete považováni za řidiče, který má v krvi více jak 1,5 ‰ se všemi konsekvencemi. Itálie má systém postavený tak, že se vám zkrátka nikdy nevyplatí odmítnout dechovou zkoušku.

Kolik můžete vypít?

Pokud vás zajímá, kolik toho můžete v Itálii vypít, tak 0,2 ‰ - 0,35 ‰ budete mít v krvi po vypití jednoho malého panáka, skleničky vína nebo třeba desetistupňového piva. Lidský organismus reaguje samozřejmě individuálně, kupříkladu ženy jsou v tomto v nevýhodě, protože alkohol odbourávají hůře. Obecně je „výhodou“ vyšší hmotnost, nicméně třeba na unaveného člověka má alkohol vyšší účinek než na odpočatého. Pro jistotu doporučujeme samozřejmě nepít před jízdou vůbec.

Dáte si v zahraničí skleničku před jízdou, když se to může? Nebo abstinujete? Dejte nám vědět v komentářích!

Tip pro řidiče: Cestujete do Itálie autem a chcete být na všechno připraveni? Sjednejte si připojištění, které bude pokrývat rizika, jež vás mohou na cestách nemile překvapit. (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: aci.it.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články