PRÁCE 🧰

Jaká je tolerance alkoholu v Chorvatsku? Aktuální pravidla pro rok 2023

25. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Dopravní předpisy

Do Chorvatska se letos podle aktuálních odhadů chystá rekordní milion návštěvníků z Česka! Pokud patříte mezi ně, jistě vás bude zajímat, jak je to tady s tolerancí alkoholu za volantem.

Tolerance alkoholu v Chorvatsku a rok 2023: Jaká jsou pravidla?

Články na téma dopravní předpisy v Chorvatsku:

  1. Tolerance alkoholu v Chorvatsku a rok 2023: Jaká jsou pravidla? - právě čtete
  2. Dopravní předpisy v Chorvatsku: Jaká pravidla letos platí?
  3. Povinná výbava do Chorvatska: Co potřebujete v roce 2023?
  4. Pozor na rychlost v IG-L úsecích v Rakousku!
  5. Alkohol za volantem v Chorvatsku

Pivko po obědě nemusí být problém

Tolerance alkoholu v zahraničí bývá různá. V Chorvatsku jsou benevolentnější než třeba v České republice a tolerují 0,5 promile. To však pouze za předpokladu, že nespadáte do některé z následujících tří skupin:

  • Mladí řidiči do 24 let
  • Profesionální řidiči
  • Řidiči vozidel nad 3,5 t

Pro výše zmíněné skupiny platí nulová tolerance alkoholu v Chorvatsku. Pokud i přesto nadýcháte, hrozí vám vysoké pokuty (viz níže). Ostatní řidiči si mohou dovolit sklenku piva nebo vína po obědě. Přesto vás před konzumací alkoholu a následné cestě autem důrazně varujeme. Už půl promile alkoholu je totiž příčinou apatie a celkového útlumu řidiče!

Náš tip: Pokud si nejste jistí, jak dobře spalujete a nevozíte u sebe kvalitní alkoholtester, raději se alkoholu za volantem v Chorvatsku vyvarujte!

Jak vysoké jsou pokuty za alkohol v Chorvatsku?

I když je Chorvatsko, alespoň co se tolerance alkoholu v krvi řidičů týče, tolerantnější než Česko, pokud povolenou hranici překročíte, případně způsobíte přestupek, sáhnete poměrně hluboko do kapsy.

Tabulka pokut za alkohol v Chorvatsku pro rok 2023

Pokuty za alkohol za volantem v Chorvatsku
Pokuta za jízdu pod vlivem alkoholuVýše pokuty v EUR
v případě přestupku a do 0,5 promileod 90 EUR
od 0,5 až do 1 promileod 140 do 275 EUR
od 1 až do 1,5 promileod 275 do 700 EUR
od 1,5 promile a víceod 700 do 2 070 EUR
jízda pod vlivem drogod 700 do 2 070 EUR

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Problémem jsou drogy i pití na veřejnosti

Alkoholem za volantem to ale v Chorvatsku ani zdaleka nekončí. Vysoké pokuty, a dokonce i vězení vám tady hrozí za řízení pod vlivem drog. Pokuta se v tomto případě pohybuje od 700 do 2 070 EUR, a dokonce můžete ve vězení strávit až 60 dní.

Nová pravidla platí od minulého roku také v některých oblíbených turistických destinacích. Policie má právo pokutovat sumou 150 eur (přes 3 500 korun) každého, kdo pije na veřejnosti alkohol. Přísnější pravidla pro pití alkoholu na veřejnosti se samozřejmě netýkají barů a restaurací.

Pokud se ale například po historickém centru Splitu budete pohybovat s lahví piva v ruce nebo v notně podroušeném stavu, může se vám chorvatská dovolená nehezky prodražit.

Před dodatečnými náklady v souvislosti s konzumací alkoholu vás může ochránit připojištění

Chcete na chorvatské dovolené ochutnávat místní alkoholické nápoje? Pak byste měli vědět, že v případě úrazu a nutného ošetření vám nemusí pojišťovna vyplatit ani korunu. Alkohol v krvi totiž patří mezi jedny z nejčastějších výluk, kvůli kterým pojišťovny neplní.

Existují ovšem i produkty v podobě připojištění, které platí až do 0,8 promile alkoholu v krvi, což přibližně odpovídá čtyřem pivům či panákům. Připojištění se vztahuje na dospělé osoby a léčebné výdaje při případném úrazu, zdravotních komplikacích apod.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: Autotrip, Ušetřeno.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články