PRÁCE 🧰

Italská policejní auta, která můžete potkat na silnicích

7. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Dopravní předpisy v Itálii

Vozový park Policie České republiky je ve srovnání s některými evropskými zeměmi poněkud strohý. Ano, své místo v něm našlo už i Ferrari, ale to slouží spíše k propagačním účelům, než jako dálniční stíhačka. O to víc vás může na dovolené v Itálii překvapit něco z následujících vozidel.

Jaká policejní auta také můžete potkat v Itálii

Články na téma dopravní předpisy v Itálii:

  1. Pokuta z Itálie a její promlčení (2020)
  2. Tolerance alkoholu v Itálii
  3. Dopravní předpisy Itálie
  4. Povinná výbava auta Itálie
  5. Dopravní předpisy Itálie
  6. Alkohol za volantem v Itálii
  7. Jaká policejní auta také můžete potkat v Itálii - právě čtete

Škoda Octavia a Škoda Superb

Škoda Octavia a Škoda Superb

V očích Čechů asi neexistuje typičtější policejní auto, jenže Škoda je docela solidně (přes 1000 kusů aut) zastoupena i v Itálií. Dle našeho skromného názoru je tak italská verze zbarvení i hezčí, ale to už je otázkou osobního vkusu. Spíše na dálnicích pak můžete potkat i model Superb, kde jezdí ve službách orgánu nazvaného „Polizia Stradale“ – dálniční policie.

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

Carabinieri před časem nakoupili 1770 těchto krasavic, které jezdí docela svižně. Dvoulitr s výkonem 147 kW zvládne stovku za 6,6 sekundy a spolupracuje na tom s osmistupňovou automatickou převodovkou. Maximální rychlost auta je 230 km/h, což na drtivou většinu policejních úkolů bez problémů stačí. V podstatě obyčejné auto, něco jako výše jmenovaná oktávka, dalo by se říct. Jenže zdání klame. Tahle Alfa Romeo Giulia totiž má zodolněnou karoserii pancéřováním úrovně B4. To znamená, že vydrží střelbu z většiny krátkých palných zbraní, včetně projektilů ráže .44 Magnum.

Naše doporučení: Pokud chcete letos vyrazit na dovolenou do zahraničních vod, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. S ním máte jistotu na cestách a nehrozí vám žádné nepříjemné překvapení. Pro porovnání nabídek lze snadno a rychle použít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Srovnání nabídek cestovního pojištění online

Lamborghini Huracan

Policejní lambo si pravděpodobně ani nebudete mít šanci moc dobře prohlédnout, tedy pakliže nějak zásadně neporušíte dopravní předpisy a nezařadíte se ke „sťaslivcům“, kterým posádka supersportu dala pokutu, pravděpodobně za překročení rychlosti. Desetiválci o obsahu 5,2 litrů a výkonu 602 koní jen tak něco neujede, protože na stovce je za necelé tři sekundy. Slouží ale i k trochu jinému účelu, než je stíhání příliš rychlých řidičů. Přední zavazadlový prostor totiž disponuje chlazeným boxem, aby orgány byly po celou dobu převozu v optimální teplotě. Kdykoliv, kdy je výhodnější překonat vzdálenost mezi nemocnicemi po silnici, než vrtulníkem, přichází ke slovu právě Lamborghini Huracan a jeho schopnost ve velmi ostrém tempu polykat dálniční kilometry.

Italská policie a zmatek v názvech

Pro nás, co jsme zvyklí na PČR a městskou policii, může být trochu matoucí, jak jsou v Itálii jednotlivé policejní sbory označeny. Setkat se můžete s těmito složkami:

  • Polizia Municipale – obdoba naší městské policie.
  • Polizia – něco jako naše PČR, v podstatě ten nejběžnější policejní sbor.
  • Carabinieri – četníci, organizačně spadají pod ministerstvo obrany, mají výcvik vojenského charakteru a jdou po mafii, drogové kriminalitě a organizovaném zločinu obecně.
  • Polizia Stradale – dálniční policie, která zajišťuje bezpečnost provozu na dálnicích.
  • Guardia di Finanza – policie, která řeší hospodářskou a finanční kriminalitu, korupci, dotační podvody a podobně.
Naše doporučení: Jedete na zahraniční dovolenou vlastním vozem a neradi byste řešili trable spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Radíme sjednat si připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: topgear, Alfa Romeo, Škoda, Lamborghini.
Zdroj médií: topgear, Alfa Romeo, Škoda, Polizia, reddit.

Podobné články