PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v Itálii – na co si dát pozor

30. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Dopravní předpisy v Itálii

Pro cestu do Itálie se hodí znát tamní dopravní předpisy. Do značné míry jsou shodné s těmi našimi, ale najdou se i poměrně úsměvné a zajímavé zákony upravující silniční provoz.

Dopravní předpisy Itálie

Maximální rychlosti v Itálii

  • V obci 50 km/h
  • Mimo obec 90 km/h
  • Dálnice 130 km/h (v případě, že má řidič praxi kratší než 3 roky, pak jenom 110 km/h)

Alkohol za volantem v Itálii

Téma jsme poměrně podrobně rozpitvali v tomto článku, ale obecně platí, že řídit může s hladinou maximálně 0,5 ‰ v krvi, pokud máte řidičský průkaz déle než tři roky. Profesionální řidiči nesmějí řídit pod vlivem alkoholu.

Svícení

Mimo obydlené oblasti musí mít auta rozsvícená potkávací světla, v obytných zónách a městech světla autům svítit nemusejí. Motocykly, respektive jednostopá vozidla, musejí mít světla rozsvícená vždy.

Mohlo by se vám hodit: Máte v plánu vyrazit na výlet, pracovní cestu nebo dovolenou do Itálie? Nezapomeňte si před cestou sjednat cestovní pojištění, pomůžete tak sobě i obsahu vaší peněženky. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás rychle vyhledá a srovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Itálie online

Sex v autě

Sex v autě v Itálii

    Ano, možná byste to nečekali od národa pověstného svojí vášnivostí. Sex v autě provozovat nesmíte, a to nejen za jízdy, ale ani v zaparkovaném autě s vypnutým motorem. Italská policie toto skutečně trestá. Běžná výše pokuty je 150 eur (3566 korun), ale můžete za to jít i do vězení na tři měsíce, až tři roky. Pozor tedy na to, pokud by na vás v Itálii přišly chutě, tak raději mimo auto. Nepovedlo se nám nicméně zjistit, jak je to se sexem na motocyklu, pro jistotu bychom si však nechali i tento zážitek ujít.

    Místní specifika

    • Pakliže v autě jede těhotná žena nebo dítě, nesmí nikdo další ve vozidle kouřit.
    • Pohybujete-li se na vozovce mimo obec, je vaší povinností mít oblečenou reflexní vestu.
    • Je zakázáno blikat na ostatní auta pomocí světelné houkačky.
    • Pakliže máte za autem nosič kol, musíte ho opatřit reflexní cedulí. Dá se běžně koupit a její rozměry jsou 50 x 50 centimetrů.
    • Policie v Itálii

    Policie v Itálii

    Italská policie

    V Itálii funguje hned několik policejních složek, přičemž každá má na starosti něco trochu jiného:

    • Carabinieri – spadají pod ministerstvo obrany, jejich prací je zajištění bezpečnosti ve městech a obydlených oblastech. Je to vlastně vojenská jednotka, tak trocho obdoba naší vojenské policie.
    • Polizia di Stato – na starosti ji má ministerstvo vnitra a krom bezpečnosti ve městech řeší i dopravní komunikace, bezpečnost na železnici, letištích a vodních plochách.
    • Polizia Stradale – v podstatě specializovaný útvar státní policie (Polizia di Stato), který má na starosti primárně dálnice, bezpečnost na nich, dopravní regulaci v případě nehod nebo jiných událostí a podobně.
    • Guardia di Finanza – spadá pod ministerstvo financí a potírá hospodářskou a finanční kriminalitu, stejně jako se zaměřuje na boj proti pašování drog.
    • Polizia Municipale – obdoba naší městské policie. Náplní městských policistů je boj proti špatně parkujícím řidičům a řešení drobnějších přestupků.
    Naše doporučení: Pokud plánujete jet do Itálie autem a nechcete řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla, sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění. V každém případě ale na pojištění nešetřete.

      Online kalkulačka havarijního pojištění

    Zdroj info: travelinformation, euroconsumatori.
    Zdroj médií: Depositphotos.

    Podobné články