PRÁCE 🧰

Tipy a rady pro výběr nosiče kol

3. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na výlet se můžete vydat autem i s jízdními koly. Abyste je nemuseli komplikovaně rvát do kufru, kam se často ani nevejdou, je ideální pořídit nějaký nosič kol. Těch je několik druhů a vybrat ten správný nemusí být snadné.

Nosiče kol: Druhy a který vybrat?

Články na téma nosiče kol:

  1. Nosič kol na tažné zařízení - podle čeho vybrat?
  2. Nosiče kol: Druhy a který vybrat? - právě čtete

Nosiče kol a kompatibilita

Obecně lze u přepravních systémů na jízdní kola doporučit především to, abyste si před koupí zkontrolovali, jestli váš favorit má příslušný atest. Dalším krokem by mělo být ověření kompatibility s vaším autem. Zde lze s klidným svědomím doporučit nosiče kol, které prodávají automobilky ke svým vozům jako volitelné příslušenství. Jsou obvykle i poměrně kvalitní, ačkoliv dražší, než podobné kousky prodávané na internetu.

Střešní nosič kol

Obvykle asi nejekonomičtější řešení. Pozor ale na zásadní nevýhodu - kola musíte pro jejich přepravu zvedat do výšky, což může s menší postavou být docela problém. Vůz je navíc s koly na střeše hodně citlivý na boční vítr. Předpokladem pro montáž střešního nosiče kol je, že auto má na střeše podélné lyžiny, na které se namontují příčníky a až na ty se následně usadí samotný střešní nosič kol. Dalším negativem je, že dost zásadně naroste celková výška vozu, se kterou se pak nemusíte vejít do podzemních garáží v obchodních domech.

Nosič kol na páté dveře

Tato varianta je pohodlnější pro montáž i manipulaci s bicykly. Nosič kol na páté dveře se uchycuje za horní hranu pátých dveří a spodní část se zapře o víko pomocí gumových nožek. Zde lze doporučit důkladnou očistu před montáží, protože jakékoliv nečistoty mezi gumou a lakem mohou způsobit škrábance na laku. Dle odborných testů ale nosiče na páté dveře nejsou příliš bezpečné a je to do značné míry kompromisní řešení. Ani montáž nosiče kol na páté dveře nebývá úplně jednoduchá, navíc při jízdě velmi efektivně cloní výhled za auto.

Nosič kol na tažné zařízení - nosič na kolo na kouli

Nosič kol na tažné zařízení je ekonomicky nejnáročnější, ale z hlediska bezpečnosti jízdy a pohodlí asi nejlepší řešení. Montáž na kouli je jednodušší, než u nosiče na páté dveře a nemusíte nic zvedat na střechu auta. Trochu otrava je nutnost řešit vydání třetí registrační značky z důvodu zakrytí té zadní u auta nosičem. Co se týče světel, tak ty má nosič na kolo na kouli vlastní a jejich provoz obstará zásuvka tažného zařízení.

Nosiče kol, co si pohlídat?

Ať už vyberete jakýkoliv nosič, při montáži platí, že raději vše třikrát prověřte a při zastávkách upevnění vždy zkontrolujte. Elektrokola nepřepravujte s bateriemi, ty vyjměte a dejte je raději do kufru. Přes kola na nosiči nedávejte žádnou plachtu, to by jen zbytečně zvyšovalo aerodynamický odpor. I tak ale počítejte s tím, že spotřeba vzroste a jízdní vlastnosti auta se trochu změní.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články