PRÁCE 🧰

Oprava škrábanců na autě svépomocí

24. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Pokud se povedlo vám, nebo někomu jinému poškodit lak vašeho auta nezoufejte, jemné škrábance si můžete opravit i doma svépomocí. Říkáte si, jak opravit škrábance na karoserii?

Oprava škrábanců na autě

Články na téma údržba a oprava autolaku:

  1. Oprava škrábanců na autě - právě čtete
  2. Renovace laku auta: Na co si dát pozor
  3. Jak vyleštit lak na autě
  4. Odstraňovače škrábanců na karoserii

Škrábance na autě jsou noční můrou snad všech motoristů. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak je opravit. My si dnes předvedeme pár z nich. Nejdůležitější je rozdělit si poškození laku do dvou skupin. Hrubé a jemné škrábance.

Jak obravit velké a hrubé škrábance?

Hrubé škrábance (ty, které zasahují až do barvy laku auta) bude nejvhodnější přenechat profesionálním lakýrníkům - bude vás to sice stát víc, ale můžete si být jistí, že vás škrábanců zbaví. 

Leštičky, kotouče a přípravy pro leštění autolaku

Oprava malých škrábanců na autě

Jemné škrábance (neboli ty, které jsou pouze na bezbarvém laku auta) můžete "rozleštit" či opravit sami. Nejjemnější škrábance (na slunci dělají na laku nevzhledné kruhy) vznikají nejčastěji v mycích boxech a jdou většinou rozleštit. Rozleštit v tomto případě znamená "víc zbrousit" povrchovou vrstvu bezbarvého laku, který má vaše auto chránit.

Rozleštění a oprava jemných škrábanců

Tento krok můžete přenechat detailingovému studiu a nebo se o to pomocí leštičky, kotouče a veškerých leštících past pokusit sami. V takovém případě je možné, že na svém autě necháte ruce. Jedná se o velmi manuálně a časově náročnou proceduru, při které pokud pokazíte jakýkoliv krok, můžete své auto poslat do lakovny

Fixy na opravu laků

Posledním způsobem, jak opravit drobné škrábance na laku auta, jsou fixy na opravu laků. Jejich funkčnost však nikdy nebude 100%. Nejdůležitější krok je zde opět příprava - poškrábané místo musíte pečlivě umýt a odmastit. Tyto fixy fungují na principu "zacpání" díry. Fix je většinou naplněn čirou tekutinou, která místo škrábance vyplní.

Nejlepší je fixy aplikovat při teplotě vyšší než 10 °C a na sluníčku. UV záření ze slunce totiž podporuje správnou funkci takových výrobků. Fixem přejedete přes rýhu a necháte zaschnout (nejlépe až 12 hodin). Pokud je rýha hlubší, používají se i takzvané retušovací tužky, které mají přímo daný odstín a fungují na velmi podobném principu.

Zdroj info: Wikihow.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články