PRÁCE 🧰

Spotřeba paliva u automobilu - jak jezdit úsporně

11. 4. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V českém národu je už tak nějak asi zakořeněná jistá šetřivost a spořivost. Zejména starší generace je navyklá si dělat rezervy na horší časy a snažit se ušetřit, kde to jen jde. U spousty řidičů se to projevuje i ve snaze jezdit s co nejnižší spotřebou paliva. Možná také patříte mezi ty, kteří by rádi dojeli na jednu nádrž o něco dál a v dlouhodobém horizontu ušetřili. Podíváme se na to, čím snížit spotřebu paliva, co má a co naopak nemá smysl. 

Kontrola stavu paliva u vašeho automobilu

Co nedělat - palivo neušetříte

Nepodtáčejte! 

Obvykle se řidiči snaží jezdit v nízkých otáčkách, protože nižší otáčky teoreticky znamenají nižší spotřebu. To je do jisté míry pravda, na druhou stranu to motoru nedělá příliš dobře. Pohonná jednotka je konstruovaná na určitý způsob jízdy a pokud jí ho nedopřejete, zbytečně si ji ničíte. Trpí dvouhmotový setrvačník, trpí rozvody a pokud motor nefunguje v optimálním teplotním režimu, může se v něm začít usazovat karbon. S tím souvisí i fakt, že moderní auta mají tendence vysloveně kecat řidiči do toho, kdy má řadit nahoru a kdy dolů. Popravdě mají tihle digitální rádci většinou tendenci spíše navádět řidiče k podtáčení motoru. Proto jezděte spíše podle sebe, asistent řazení je tam proto, aby byli spokojeni ekologové, ne váš vůz. 

Neměňte specifikaci oleje 

Už několikrát jsme se setkali s hospodskou radou, že když dopřeji motoru řidší olej, ušetřím na spotřebě. Teoreticky ano, na druhou stranu je každá pohonná jednotka konstruována a vyzkoušena s určitou specifikací maziva. S tou funguje nejlépe. Kdo si tam bude lít, co se mu zachce, ten se může časem problémů, včetně toho, že motor začne “žrát olej”. Takže ne, neušetříte, spíš naopak. 

Nabídka motorových olejů různých značek

Co rozhodně udělejte pro snížení spotřeby paliva 

Nevozte zbytečnosti 

Nikdo po vás nechce, abyste z auta vyházeli zadní sedačky, koberečky a všechny přebytečné plasty. Spíš se vyplatí podívat do kufru a zeptat se sám sebe, jestli je skutečně nutné mít s sebou dvě balení oleje a k tomu pět litrů vody do ostřikovačů. Co ve voze být nemusí, to jen zvyšuje jeho hmotnost a tím i spotřebu. Zkrátka a dobře si jednou za čas v autě ukliďte, něco málo na palivu ušetříte a když nebudete obklopeni nepořádkem, budete se tam cítit lépe. 

Naučte se předvídat 

Největší úspory dosáhnete správným jízdním stylem. To neznamená co nejnižší otáčky motoru, ale správně předvídat. Ideální by bylo, kdybyste vůbec nemuseli používat brzdy a na každou křižovatku “doplachtili”. Když vidíte, že silnice se před vámi kroutí, je lepší sundat nohu z plynu a rychlost snížit podřazením. 

Fyzika pomůže

Nechte si zkrátka pomoci od pana Newtona. Jeho Zákon setrvačnosti platí globálně, proto se ho nebojte využívat, neopotřebuje se. Kdykoliv vidíte před sebou na silnici překážku, která vás přinutí zpomalit nebo zastavit, nepřidávejte už, naopak nohu z plynu sundejte a snažte se k ní dojet setrvačností. Z kopce není potřeba prudce přidávat, auto se vám rozjede samo. Jednoduše - využívejte rychlost, kterou jste nabrali, s rozumem. Po zrychlení na ustálenou cestovní rychlost se snažte ji využít a zrychlujte jen tak, abyste nemuseli před příští zatáčkou zase prudce brzdit. Klíčem k nižší spotřebě je především plynulost.

Přípravky pro dekarbonizaci motoru

Dofoukněte si pneumatiky 

Ti, co se skutečně snaží ušetřit každý halíř nejspíše investují do obutí s nízkým valivým odporem. Běžnému řidiči postačí, když bude mít pneumatiky správně nahuštěné. Pozor však na přehuštění! Možná byste ještě něco málo na spotřebě ušetřili navíc, ale vrátilo by se vám to na rychlejším opotřebení podvozku i samotného obutí. 

Nechte si rezervu

Teď myslíme časovou. Ačkoliv tu v kufru si klidně nechte taky, žádná lepicí sada nedokáže překonat náhradní kolo. Je to sice zátěž navíc, ale může se sakra hodit. Stejně jako se hodí dorazit na návštěvu nebo obchodní schůzku včas. Tím, že to budete mít “na knop”, pojedete zbytečně rychle. A kdo jede rychle, rozhodně spotřebu nesníží, navíc řidič, který nestíhá, je vystresovaný. A řidič, který je ve stresu, děla chyby. A za chyby se na silnici občas dost tvrdě platí, někdy i cenou nejvyšší. 

Mějte auto v pořádku

Vůz, který má podvozek v dezolátním stavu by si zasloužil spíše zásah servisního mechanika, než nějaké snahy o snížení spotřeby. Všechna ložiska na hraně životnosti kladou vyšší valivý odpor, který musí pohonná jednotka překonávat. Hustá černá pasta, která se vytvoří v motoru z oleje, který už měl dávno být vyměněný, má podobný efekt a kromě motoru jako takového trpí i spotřeba. Jednoduše - s autem, které je technicky v pořádku, se spotřeba snižuje lépe, než s přesluhujícím vrakem, který už měl dávno projít likvidací. 

Nestahujte okýnka

Aerodynamika každého vozu je laděna se zavřenými okénky. Proto je za jízdy neotevírejte, pokud nemusíte. Vždycky je lepší volba zapnout klimatizaci, která sice spotřebu zvýší, ale ne tak dramaticky, jako otevřené okénko, které dokáže celou aerodynamiku poslat do kopru. 

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články