PRÁCE 🧰

Co způsobuje nárůst spotřeby auta v zimě?

14. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Všimli jste si, že v zimě se obvykle autu zvedne spotřeba? Ano, je to normální a ano, dá se s tím i něco dělat a apetit motoru srazit blíže letním hodnotám.

Co způsobuje nárůst spotřeby auta v zimě?

Nevozte sníh

Zní to možná logicky, ale spousta řidičů si neuvědomuje, že sněhová pokrývka na autě se jednak vozit nesmí (odletující sníh a led může ohrozit ostatní účastníky provozu) a pak taky dost zásadně narušuje aerodamickou siluetu. A s tím se samozřejmě pojí vyšší spotřeba, takže i pečlivě ometené auto může na dálnici baštit klidně o nějakou tu deci paliva navíc. Stačí přední kapota a střecha pokrytá takovou tou ledovou „krupičkou“.

Dofoukněte gumy

Zákon víceméně předepisuje řidičům, kdy mají přezout. Pokud tak neučiní, musejí se spoléhat na to, že bude hezky a v případě souvislé sněhové nebo ledové pokrývky vozovky, nemají na silnici na letních pláštích co dělat. Jenže na přelomu října a listopadu ještě většinou není úplně zima a kdo přezuje a nafouká gumy za relativně teplého dne, ten je bude mít v zimě podhuštěné. To s sebou nese i vyšší valivý odpor a tedy i spotřebu. Za tepla se totiž vzduch rozpíná a jeho tlak se zvyšuje, chlad má opačný efekt. Proto nezapomeňte pláště dofouknout, až klesnou teploty někam kolem nuly.

Ztuhlý olej

Pokles teplot má ještě další efekt, kterým je promrzlý motor i jeho olejová náplň. Moderní maziva zůstávají řídká i za nízkých teplot, ale klasická 15W-40 teče o poznání hůř. Při startu a chvíli po něm tak musí agregát překonávat daleko vyšší odpory a dokud se nezahřeje, tak holt bude jeho spotřeba vyšší. Dá se tomu pomoci jeho rychlejším zahřátím - zbytečně ho neduste, jeďte spíš plynule. Rozhodně ale nemá smysl studený motor podtáčet. Tím se doba ohřívání jen zbytečně prodlužuje a v konečném důsledku mu to spíš škodí než prospívá.

Bohatší směs

Motor také déle poběží na bohatší směs, což platí zejména u zážehových agregátů. Důvod je jednoduchý - ve studeném vzduchu se benzín hůře odpařuje a řídící jednotka to kompenzuje bohatší směsí. I to samozřejmě má svůj podíl na vyšší spotřebě paliva.

Zdroj info: Auto Express, Wikipedie.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články