PRÁCE 🧰

Řízení pod vlivem je v Chorvatsku povoleno od určitého věku

28. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Dopravní předpisy

Dát si skleničku alkoholického nápoje a pak řídit je u nás zakázané. Není tomu tak ale všude, v rámci Evropy je více zemí, ve kterých je řízení s alkoholem v krvi povoleno. Je však třeba znát podmínky podrobněji, především povolenou hladinu.

Alkohol za volantem v Chorvatsku

U nás je samozřejmě nulová tolerance alkoholu za volantem, nicméně docela dost evropských zemí je v tomto liberálnějších. Kupříkladu ve Velké Británii nebo Irsku můžete řídit s 0,8 promile, ačkoliv uznáváme, že to je extrémní příklad. Nejčastější povolená hodnota je 0,5 promile. Ta platí i v Chorvatsku.

V Chorvatsku 0,5 promile

Pozor ale na to, že půl promile neplatí plošně pro všechny. Naopak, jsou výjimky! S touto hladinou v krvi můžete řídit pouze vozidla do 3,5 tuny a nesmíte být profesionální řidič. A je tu ještě jedna výjimka – nesmí vám být méně jak 24 let. Řidiči pod touto věkovou hranicí nesmí usednout za volant nebo řídítka motorového vozidla pod vlivem.

To, jak alkohol na koho účinkuje je velmi individuální. Do půl promile byste se měli vejít, pokud si dáte jedno velké pivo nebo 2 dcl vína. Je to ovšem pouze teorie a příroda zde trochu diskriminuje ženy, protože na ty má alkohol z různých důvodů trochu vyšší účinek než na muže, ale roli hraje i etnická příslušnost a s ní spojená genetická výbava. Obecně však lze konstatovat, že až na extrémní případy můžete v Chorvatsku bez obav sednout za volant po jednom pivu nebo sklence vína. Rychlost odbourávání alkoholu z krve je mimochodem lineární a pohybuje se v rozmezí 0,12 - 0,18 promile za hodinu. Pokud tedy ta piva budou před jízdou dvě, dejte tělu 2-3 hodiny, aby se aspoň s tím druhým vyrovnalo.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Pokuta za přestupek pod vlivem

Pakliže máte do 0,5 promile alkoholu v krvi a spácháte v Chorvatsku nějaký dopravní přestupek, tak i když nedojde k nehodě, dostanete pokutu 700 kun. Pakliže policie zjistí, že máte v krvi víc než povolených 0,5 promile, ale zároveň méně než 1 promile alkoholu, dostanete pokutu 1000-2000 kun. Pro rozmezí 1-1,5 promile platí pokuta 2000-5000 kun. Nad 1,5 promile, případně při odmítnutí dechové zkoušky dostanete pokutu 5000-15 000 kun a můžete jít na 60 dní do vězení.

Náš tip: Nezapomeňte si s sebou na cestu do Chorvatska přibalit i cestovní pojištění, které vás při správně nastavených limitech krytí dostatečně ochrání. Nabídky jednotlivých pojišťoven si můžete snadno seřadit pomocí online kalkulačky cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Přepočet pokuty z kun na eura

No jo, jenže v Chorvatsku se platí eurem, takže jaképak kuny? Podle informací přímo z velvyslanectví to aktuálně funguje tak, že je pevně daný kurz.

1 EUR = 7,53450 HRK

Všechny pokuty tedy jsou uváděny stále v kunách, ale pro jejich placení je použit tento přepočet a policii zaplatíte v eurech.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Co udělá 0,5 promile v krvi s řidičem?

I do 0,5 promile je účinek alkoholu pozorovatelný. Poblíž této hranice už alkohol přináší lepší náladu a uvolnění, nicméně zároveň zkresluje realitu. Člověk si připadá vtipnější, sebevědomější a často neprávem i krásnější. Dochází k podhodnocování rizik a zpomalování reakcí těla, zvyšuje se tendence riskovat a zvedá se reakční doba. Zhoršený je i odhad vzdálenosti a oči se hůře vyrovnávají s přechody se světelnými kontrasty (světla protijedoucích aut v noci a podobně). Riziko nehody tak roste. Negativní účinky alkoholu začínají od zhruba 0,2 promile, ale tato hodnota je opět značně individuální.

Jak jste na tom? Dáte si v Chorvatsku třeba trochu vína před jízdou, když můžete? Dejte nám vědět v komentářích!

Doporučení na závěr: Plánujete vyrazit autem do Chorvatska, ale obáváte se rizik, která se mohou s cestou pojit (porucha, vandalismus, krádež apod.)?  Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a vy si budete moci užít dovolenou bez stresu. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Velvyslanectví České republiky v Záhřebu, BESIP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články