PRÁCE 🧰

Jak vypadá povinná výbava auta do Chorvatska v roce 2023?

27. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Dopravní předpisy

Chystáte se letos do Chorvatska autem? Pak vás kromě povinných poplatků a dálničních známek jistě budou zajímat i aktuální dopravní předpisy a složení povinné výbavy. Jak vypadá povinná výbava auta do Chorvatska v roce 2023?

Povinná výbava do Chorvatska: Co potřebujete v roce 2023?

Povinná výbava auta v Chorvatsku a roce 2023

Povinná výbava v Chorvatsku se od té naší příliš neliší. Řidiči musí mít výstražný trojúhelník (vozidla s přívěsem musejí být vybavena dva trojúhelníky), sadu náhradních žárovek, pokud vůz není vybaven LED světlomety nebo xenony, autolékárničku a hasicí přístroj.

Poslední položka povinné výbavy se vztahuje pouze na komerční vozidla a užitková vozidla kategorie N. Reflexní vesta je povinná pouze pro řidiče motorového vozidla. Vždy nicméně doporučujeme vozit s sebou tolik vest, kolik cestujících převážíte. Pokud totiž vstupujete na silnici mimo obec, vždy na sobě vestu musíte mít.

Vesta musí odpovídat evropské normě EN 471 (tzn., že musí mít dva reflexní pruhy z obou stran) a její barva může být jak žlutá, oranžová, tak červená. Zimní pneumatiky nejsou v Chorvatsku povinné, jsou však doporučené od začátku listopadu do konce dubna. V zimním období je zároveň nutné mít v autě sněhové řetězy. Ty lze nasadit v případě, že je na vozovce více než 5 cm sněhu, nebo souvislá vrstva ledu.

Náš tip: Chcete-li být opravdu důkladní, tak si pro všechny případy do auta přibalte navíc i tažné lano, startovací kabely, hasicí přístroj (bez ohledu na kategorii vozidla) a samozřejmě nezapomeňte na veškeré potřebné dokumenty (viz níže) a evropský formulář o dopravní nehodě.

Co všechno musí obsahovat autolékárnička v roce 2023?

Součástí povinné výbavy do Chorvatska je i autolékárnička. Použít můžete klidně tu, se kterou jezdíte u nás. Vždy ale překontrolujte její obsah, stav a platnost.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Obsah autolékárničky v roce 2023:

  • 3 kusy hotového obvazu s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 3 kusy hotového obvazu s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 1 náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)
  • 1 škrtící pryžové obinadlo (60 x 1250 mm)
  • 1 chirurgické pryžové (latexové) rukavice v obalu
  • Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (délka nejméně 14 cm)
  • Izotermická fólie (min. rozměr 200 x 140 cm)
Měli byste vědět: Od roku 2018 už není součástí autolékárničky pro osobní automobily trojcípý šátek, plastová rouška a náplast s polštářkem. Ve výše uvedeném roce pozbyla platnosti také pravidla pro exspiraci lékárničky. Pokud je obsah autolékárničky kompletní, čistý a obaly jsou neporušené, můžete ji používat i po době exspirace, která činí zpravidla čtyři roky.

Pozornost věnujte i dokladům

Protože je Chorvatsko členem Evropské unie i schengenského prostoru, vycestovat sem můžete bez nutnosti cestovního pasu pouze „na občanku“. Řidiči by ovšem neměli zapomenout na platný řidičský průkaz (vozačka dozvola), osvědčení o technickém průkazu vozidla (prometna dozvola) a doklad o zaplacení pojištění, tzv. zelenou kartu (zelena karta).

Jak vysoké jsou pokuty za nekompletní povinnou výbavu auta v Chorvatsku?

Například v Rakousku můžete třeba za chybějící reflexní vestu dostat pokutu okolo 2 000 eur. V Chorvatsku jsou přece jen pokuty o dost mírnější, přesto vám může policista na místě udělat pokutu v řádech desítek, v závažnějších případech i stovek eur. Proto před cestou do Chorvatska složení povinné výbavy důkladně překontrolujte, případně chybějící položky doplňte.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Zdroj info: Cebia, Autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články