PRÁCE 🧰

Jaké dopravní předpisy platí v Chorvatsku pro rok 2023?

26. 5. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Dopravní předpisy

Do Chorvatska se letos chystá rekordní milion návštěvníků z Česka. Patříte mezi ně a hodláte sem přijet vlastním autem, nebo na místě vozidlo půjčit? Pak vás jistě bude zajímat, jaké dopravní předpisy v Chorvatsku platí v roce 2023.

Dopravní předpisy v Chorvatsku: Jaká pravidla letos platí?

Články na téma dopravní předpisy v Chorvatsku:

  1. Tolerance alkoholu v Chorvatsku a rok 2023: Jaká jsou pravidla?
  2. Dopravní předpisy v Chorvatsku: Jaká pravidla letos platí? - právě čtete
  3. Povinná výbava do Chorvatska: Co potřebujete v roce 2023?
  4. Pozor na rychlost v IG-L úsecích v Rakousku!
  5. Alkohol za volantem v Chorvatsku

Dokumenty, které k cestě autem potřebujete

Chorvatsko je členem Evropské unie i schengenského prostoru. Proto sem můžete snadno vycestovat pouze „na občanku“. Řidiči by pak neměli zapomenout na platný řidičský průkaz (vozačka dozvola), osvědčení o technickém průkazu vozidla (prometna dozvola) a doklad o zaplacení pojištění, tzv. zelenou kartu (zelena karta - potvrda o osiguranju vlasnika vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim osobama uporabom motornog vozila).

Rychlostní limity v Chorvatsku pro rok 2023

Následující tabulka mapuje aktuální rychlostní omezení v obcích, na rychlostních silnicích i rychlost na dálnici v Chorvatsku.

Tabulka mapující rychlostní limity v Chorvatsku v roce 2023
VozidloV obci (km/h)Mimo obec (km/h)Rychlostní silnice (km/h)Dálnice (km/h)
Osobní a nákladní vůz do 3,5 t5090110130
Motocykl5090110130
Nákladní vůz nad 3,5 t
Autobusy508080100
Automobil + přívěs do 3,5t50708080
Automobil + přívěs nad 3,5t50808080
Obytný automobil do 3,5t509090130
Obytný automobil nad 3,5t50808090
Měli byste vědět: Řidiči, kteří mají řidičské oprávnění méně než 2 roky, musí jezdit ještě pomaleji. Na silnicích mimo obce jsou omezení rychlostí 80 km/h, na dálnicích potom 120 km/h. Omezení sice platí jen pro chorvatské řidiče, opatrnost je ovšem vždy na místě.

Přečtěte si také: Kolik stojí v roce 2023 cestovní pojištění do Chorvatska pro jednotlivce nebo rodinu?

Pokuty v Chorvatsku za rychlou jízdu v roce 2023

Překročení povolené rychlosti vás může vyjít pěkně draho, jelikož za něj hrozí pokuty v přepočtu až za 50 tisíc korun. Za překročení rychlosti v obci a v zastavěných oblastech vám může policista uložit pokutu od 40 až 2 700 EUR. Jestliže ale v obci překročíte rychlost o více než 50 km/h, mohou vás odsoudit k odnětí svobody v délce až 60 dnů! Pokud povolenou rychlost překročíte mimo obec, zaplatíte dle závažnosti přestupku 40 až 970 EUR.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Příklady přestupků a s nimi se pojící orientační výše pokut:

  • Řízení pod vlivem alkoholu a drog 133 až 2 000 EUR,
  • pokuta za parkování 40 až 93 EUR,
  • používání telefonu za jízdy 66 EUR,
  • pokuta za nezapnuté bezpečnostní pásy až 66 EUR,
  • nedání přednosti v jízdě a zakázané předjíždění až 266 EUR,
  • jízda na červenou a v protisměru 266 až 666 EUR.

Mohlo by vás zajímat: Co dělat, když se mi stane něco s autem v Chorvatsku - asistenční služby

Jak zaplatit pokutu z Chorvatska?

Zaplatit pokutu z Chorvatska můžete policistům nejen v hotovosti, ale také platební kartou. Pokud pokutu odmítnete zaplatit, postoupí do správního řízení. V takovém případě vám ale policista zadrží cestovní doklad do doby, než se záležitost projedná u Přestupkového soudu. Ten navíc může řidiče, který odmítá zaplatit pokutu, potrestat odnětím svobody až na 60 dní!

V případě, že u sebe nemáte dostatečnou hotovost, nebo pokutu kartou zaplatit nemůžete, policista vám vypíše doklad, který do 8 dní uhradíte na poště nebo v bance. V případě, že jste našli pokutu (např. za parkování v Chorvatsku) za stěračem, řiďte se pokyny, které jsou na listě uvedené. Pokuta se většinou platí na poště.

Povinná výbava v Chorvatsku

Podle chorvatských zákonů je povinná výbava vozidla podobná jako v České republice. Všechna motorová vozidla musí podle pravidel v Chorvatsku mít:

  • výstražný trojúhelník (vozidlo s přívěsem musí mít dva),
  • sadu náhradních žárovek (v případě, že vůz nemá LED světlomety nebo xenony),
  • autolékárničku,
  • tažné lano,
  • náhradní pneumatiku,
  • reflexní vestu pro řidiče (každý řidič, který opustí vozidlo na silnici mimo obec, musí mít oblečenou reflexní vestu)
Měli byste vědět: Užitková vozidla kategorie N musí mít s sebou také hasicí přístroj. Řidič motocyklu i jeho spolucestující jsou povinni užít během jízdy bezpečnostní helmy.

Povinnost svícení v Chorvatsku

Motocykly a mopedy musí svítit 24 hodin denně. Pro dvoustopá vozidla platí povinnost svítit 24 hodin denně jen v zimním období. Zimním obdobím je myšlena část roku od poslední říjnové neděle do poslední březnové neděle. Za šera, při průjezdu tunely nebo při zhoršené viditelnosti zapněte potkávací světla.

Tolerance alkoholu v Chorvatsku

V Chorvatsku u řidičů tolerují 0,5 promile. To ovšem za předpokladu, že nejde o profesionální řidiče, mladé řidiče do 24 let nebo řidiče vozidel nad 3,5 t. Pokud pod vlivem alkoholu způsobíte přestupek, budete trestáni přísněji. A to, i kdyby šlo o tolerovanou hranici 0,5 promile v krvi.

Jak je to s kamerou a antiradarem?

Autokameru v Chorvatsku používat můžete za předpokladu, že váš případný záznam bude sloužit pouze pro soukromé účely, zachycené SPZ budou nečitelné a nepůjdou z něj poznat jednotlivé osoby. Pořizování a používání radarových detektorů je v Chorvatsku nelegální. To samé platí pro antiradary, které narušují měření policistů.

Pití, kouření, telefonování a jízda v žabkách

Kouření, jídlo i pití je za volantem povolené. Pozor si ale dejte na telefonování při jízdě. Za použití elektronických zařízení za volantem hrozí pokuta 70 EUR. Řízení naboso nebo v žabkách není v Chorvatsku nijak zákonem upravené. Přesto doporučujeme zvolit takovou obuv, ve které zvládnete bezpečně uřídit vozidlo i v krizové situaci.

Cestování s dětmi v autě

V Chorvatsku nesmí děti do 12 let cestovat na předních sedadlech. Výjimku mají pouze děti do 2 let umístěné v autosedačkách proti směru jízdy. Děti do 150 cm (bez ohledu na věk) musí používat dětskou autosedačku nebo podsedák. Na mopedu ani motocyklu nesmíte přepravovat děti do 12 let. Nezapomeňte také na to, že používání bezpečnostních pásů je v Chorvatsku povinné pro všechny cestující nezávisle na jejich věku!

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Zdroj info: Autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články