PRÁCE 🧰

Povinná výbava do auta v roce 2023?

24. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Víte, co všechno bude součástí povinné výbavy v roce 2023? Máme pro vás kompletní seznam vybavení pro osobní automobily, který vám může policie překontrolovat při jakékoliv silniční kontrole.

Povinná výbava auta v roce 2023 se od té letošní neliší

Pravidla zůstávají stejná

Ke změně obsahu povinné výbavy došlo naposledy v roce 2018. Od tohoto roku se povinná výbava auta hodně zjednodušila. Nové povinnosti jasně definuje vyhláška 206/2018 Sb. Ta již nezahrnuje do povinné výbavy sadu náhradních žárovek, ani pojistky.

Nová vyhláška totiž zohlednila moderní vozidla s xenony nebo diodami, kde řidič výměnu žárovky vlastními silami nezvládne. Ke zjednodušení došlo i u rezervního kola. Nově už není nutné ve všech případech rezervu vozit, pokud vůz dovoluje nouzové dojetí na speciálních dojezdových pneumatikách.

Změn se dočkala i autolékárnička. Tu nově nemusíte vyhazovat, pokud uplynula doba její exspirace. Pokud je autolékárnička v pořádku a nic v ní nechybí (viz níže), můžete s ní i nadále jezdit. V případě, že některou její položku použijete, bude potřeba ji doplnit, případně pořídit lékárničku novou.

Povinná výbava auta v roce 2023 se od té letošní neliší

Povinná výbava auta pro rok 2023 musí obsahovat:

  • Autolékárničku
  • Výstražný trojúhelník
  • Sadu pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo

Autolékárnička

Součástí autolékárničky pro osobní automobily, se kterou můžete jezdit i v roce 2023, musí být:

  • Hotový obvaz s polštářkem (3 ks)
  • Hotový obvaz se dvěma polštářky (3 ks)
  • Náplast hladká cívka (1 ks)
  • Obinadlo škrtící pryžové (1 ks)
  • Rukavice pryžové (1 ks)
  • Izotermická fólie (1 ks)
  • Zahnuté nůžky v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (1 ks)

Od roku 2018 není potřeba v autolékárničce vozit trojcípý šátek, náplasti s polštářkem, reflexní vestu nebo plastovou roušku.

Náš tip: Cestovat autem bez cestovního pojištění je krajně nezodpovědné a riskantní. Proto buďte na cestu vždy připraveni a sjednejte si cestovní pojištění online. Praktickým a osvědčeným nástrojem, který dokáže potěšit vaši peněženku, je online kalkulačka cestovního pojištění.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Reflexní vesta

Problém reflexních vest je poněkud komplikovanější. Součástí povinné výbavy tento prvek již od roku 2018 není. Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. musí mít na sobě řidič oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu v případě, pohybuje-li se po vozovce mimo obec při nouzovém stání. V obci povinnost nosit reflexní prvky neplatí a povinnost se nevztahuje také na řidiče motocyklů, mopedů a nemotorových vozidel.

Výstražný trojúhelník

Součástí povinné výbavy automobilu bude i v roce 2023 výstražný trojúhelník. Ten musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost až 100 metrů. Velikost výstražného trojúhelníku by měla být okolo 45 centimetrů. Cena toho skládacího se u nás pohybuje od 70 Kč až po několik set Kč.

Povinná výbava auta v roce 2023 se od té letošní neliší

Sada pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo

Nemáte v autě prostor pro umístění rezervy? Pak je potřeba vozit s sebou alespoň opravnou sadu. Pokud je vůz vybaven speciálními pneumatikami „runflat“, které mají vyztuženou bočnici, můžete s nimi v případě defektu dojet do nejbližšího autoservisu.

Měli byste vědět: Za povinnou výbavu je vždy zodpovědný řidič. V případě, že nebude kompletní, může dostat pokutu ve výši 2000 Kč.

Povinnou výbavu můžete rozšířit dle libosti

Povinná výbava auta je jasně definovaná. To ale neznamená, že by si ji nemohl řidič dále rozšířit. Doporučujeme vozit s sebou navíc například startovací kabely, hasicí přístroj, tažné lano, kanystr s naftou/benzinem, balení motorového oleje, léky, které trvale užíváte, láhev vody, alkohol tester a LED svítilnu. V zimním období je také vhodné vozit s sebou sněhové řetězy a škrabku se smetáčkem.

Na co nezapomenout: Kromě klasické povinné výbavy byste při cestách do zahraničí měli zvážit i připojištění. To vás totiž zvládne spolehlivě ochránit před nepříjemnými problémy jako je havárie, krádež nebo vandalismus. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: CEBIA.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články