PRÁCE 🧰

Povinná zimní výbava a úseky, kde je potřeba

9. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Mezi povinnosti motoristů v zimě patří mít přezuté zimní pneumatiky, což je nařízeno zákonem. Nicméně, abyste byli v zimních podmínkách co nejlépe připraveni, je dobré si s sebou přibalit několik dalších věcí.

Povinná zimní výbava: Co do ní patří a kde ji použít

Klíčovou součástí zimní výbavy vozidla jsou samozřejmě kvalitní zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem. Zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, stanovuje povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky v situacích, kdy je mezi 1. listopadem a 31. březnem, v případě, že je na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze předpokládat, že se takové podmínky během jízdy mohou vyskytnout.

Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je stanovena na 4,0 mm, ale větší hloubka vzorku zlepšuje jízdní vlastnosti v zimních podmínkách. Je tedy dobré pamatovat na to, že čím více vzorku, tím lépe pneumatiky zvládají sníh, led a námrazu. Za sjeté pneumatiky vám také hrozí pokuta.

Úseky povinné zimní výbavy

V některých úsecích, zejména v horách, se může objevit speciální příkazová dopravní značka C15a Zimní výbava, kterou poznáte snadno. Tato značka má modrou kulatou podobu a uvnitř ní je symbol vozidla a sněhové vločky. Tento druh značky vás informuje o povinnosti mít zimní výbavu na vozidle v určitém úseku, a to bez ohledu na aktuální stav vozovky. Povinnost skončí až u stejně vypadající značky přeškrtnuté červeným pruhem, značka C15bZimní výbava - konec. Na to, kde se se značkou můžete setkat, se můžete podívat v naší přehledné mapě.

Povinná zimní výbava - mapa

Co s sebou navíc a co zkontrolovat před zimou?

Setkat se můžete také se značkou C 5a – „Sněhové řetězy“, která řidiči nařizuje mít na úseku na pneumatikách sněhové řetězy. Úsek končí značkou C 5b „Sněhové řetězy – konec“. Často se tyto značky doplňují dodatečnou tabulkou s informací, která upozorňuje řidiče na platnost značky v případě, že je na vozovce souvislá sněhová pokrývka. Sněhové řetězy můžete mít uložené v kufru a nasadit je, když jsou potřeba. Je dobré si nasazování sněhových řetězů vyzkoušet nanečisto, ať to pak v zimě zvládnete levou zadní.

Do standartní základní výbavy přihoďte rozhodně také tažné lano a oko. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat vyprostit vy nebo někdo jiný. Kromě lana mějte po ruce dostatek košťátek, lopatek a škrabek. K tomu přidejte také čistý hadr na rychlé utření zamlžených oken. Vhodný je také rozmrazovač skel a zámků. To vyžijí především majitelé bezrámových oken. Zamrzlý zámek pak rozmrazovačem jednoduše povolíte. Rozmrazovač mějte po ruce i v případě, že máte centrální zamykání. Baterie se může přes chladnou noc vybít a centrál nemusí fungovat. Nezapomeňte však tyto věci nosit s sebou, v zamknutém zamrzlém autě vám budou k ničemu.

Nemrznoucí tekutiny jsou klíčové pro zimní provoz. V ostřikovačích by již měla být zimní směs. Pokud ještě používáte letní směs, je vhodné ji co nejdříve vyměnit za zimní nebo doplnit lihem, aby se předešlo zamrznutí. Dále je důležité mít správnou nemrznoucí kapalinu v chladiči motoru. Prasklý chladič a jeho následná výměna mohou být finančně náročné a nepříjemné.

Před zimou také zkontrolujte nabití své autobaterie. Špatná baterka by v zimě nemusela motor „roztočit“. Pokud máte slabou baterii, zvažte koupi nové, případně mějte v kufru startovací kabely a na telefonu 24/7 dostupného kamaráda s autem.

Správně fungující klimatizace a topení jsou v zimě také velmi užitečné. Topení a odmrazování oken vám pomohou při ranních mrazech, zatímco klimatizace může být nápomocná, pokud nastoupíte do auta mokří.

V zimě je také vhodné používat místo textilních koberečků ty gumové. Gumové koberečky zabraňují vsakování sněhu a soli do koberců, což by mohlo vést k problémům s korozí a plísní. Také tím omezíte zamlžování oken.

Závěrem je důležité myslet na všechny detaily, které vám mohou zpříjemnit a usnadnit zimní cesty. Pro nejmenší pasažéry je dobré mít po ruce deku a dostatek jídla a pití, což se může hodit v případě neočekávaných situací. Nezapomínejte ani na udržování optimální hladiny paliva v nádrži, zejména pokud se ocitnete v koloně, kde váš vůz může za hodinu spotřebovat více než dva litry paliva. S těmito aspekty se budete cítit bezpečněji na zimních cestách a snadněji zvládnete nepředvídatelné situace.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články