PRÁCE 🧰

Jak nasadit sněhové řetězy

1. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

První sněhové radovánky jsou skoro za dveřmi. Jak správně vybrat a nasadit jednoduché řetězy, když vás překvapí nenadálý sníh?

Jak nasadit sněhové řetězy

Nasazování sněhových řetězů se může výrazně lišit napříč výrobci i modelovými řadami. Existuje mnoho druhů sněhových řetězů od klasických ocelových, přes rychlonasazovací, automatické, textilní, až po tekuté řetězy.

Klasické ocelové řetězy jsou téměř jistotou při zaseknutí se v hlubokém sněhu nebo v blátě. Avšak mají také mnoho nevýhod, jako je omezení rychlosti na 50 km/h nebo použití pouze na sněhu. Některé automobily (například nová Škoda Kodiaq) mají dokonce používání sněhových řetězů na autě přísně zakázáno přímo v technickém průkazu. A to kvůli tomu, že mezi pláštěm a podběhem na vnitřní straně je velmi malý prostor. Pokud je však potřeba, je možné použít speciální řetězy, které jsou z klasických patnácti milimetrů (kdy přesahují přes pneumatiku) zúženy na 6 nebo 7 milimetrů, nebo již zmíněné textilní sněhové řetězy.

Jak správně a jednoduše nasadit sněhové řetězy

Odborníci často doporučují zkusit si natrénovat nasazování nových sněhových řetězů ještě na suché silnici. Po natrénování bude nasazování na sněhu už hračka. Ke každým novým sněhovým řetězům vždy dostanete podrobný a pochopitelný návod k nasazení.

Sněhové řetězy se nejčastěji nasazují na hnací kola, případně na řiditelná kola. Řetěz nesmí být překroucený. Vyrovnaný řetěz zasuňte za kolo a potáhněte oba konce ocelového lanka k sobě. Lanka následně zvedněte na dezén a spojte. Spojené ocelové lanko se následně položí na dezén pláště. Boční řetěz spojte háčkem (většinou červené barvy) do koncového článku bočního řetězu. Poté znovu zkontrolujte, zda není řetěz nikde překroucen, jinak by hrozilo poničení nejen samotného řetězu, ale také kol, či části auta.

Lanko následně zasuňte za pneumatiku a celý řetěz na pneumatice srovnejte tak, aby byl nasazený symetricky. Řetěz většinou s pryžovým napínačem je nutné utáhnout a vložit do drážky v průvlečné zarážce. Přebývající části napínacího řetězu provlečte kolem bočního řetězu a zaklesněte pryžový napínač do vhodného článku na něm. U řetězů se starším datem výroby je vhodné po otočení kola zkontrolovat dotažení a správné nasazení. U samodopínacích řetězů tato povinnost odpadá.

1. Řetěz nesmí být překroucený

1. Řetěz nesmí být překroucený

2. Vyrovnaný řetěz zasuňte za kolo a potáhněte oba konce ocelového lanka k sobě

2. Vyrovnaný řetěz zasuňte za kolo a potáhněte oba konce ocelového lanka k sobě

3. Lanka následně zvedněte na dezén a spojte. Spojené ocelové lanko se následně položí na dezén pláště

3. Lanka následně zvedněte na dezén a spojte. Spojené ocelové lanko se následně položí na dezén pláště

4. Boční řetěz spojte háčkem (žlutý řetěz)

4. Boční řetěz spojte háčkem (žlutý řetěz)

5. Řetěz srovnejte

5. Řetěz srovnejte

6. Boční řetěz spojte háčkem (žlutý řetěz)

6. Boční řetěz spojte háčkem (žlutý řetěz)

7. Boční řetěz spojte háčkem do koncového článku bočního řetězu

7. Boční řetěz spojte háčkem do koncového článku bočního řetězu.

8. Boční řetěz spojte háčkem do koncového článku bočního řetězu

8. Boční řetěz spojte háčkem do koncového článku bočního řetězu.

9. Nasazený sněhový řetěz

9. Nasazený sněhový řetěz.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: Pewag, Autoklub ČR, OAMTC, Snow.
Zdroj médií: Depositphotos, redakce.

Fotogalerie (9 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články