PRÁCE 🧰

Jak vybrat kvalitní sněhové řetězy na zimu

18. 10. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Zimy jsou sice mírnější, než bývaly, ale to nic nemění na tom, že se v tomto období stále mohou hodit sněhové řetězy. Ve správnou chvíli umí zachránit situaci a někdy dělají rozdíl mezi potupným čekáním na pomoc a odjezdem po vlastní ose.

Jak vybrat sněhové řetězy - rádce při nákupu

Při výběru sněhových řetězů záleží na mnoha okolnostech a trh to šíří svojí nabídky úplně neusnadňuje. Možností jsou spousty a vyznat se v nich není úplně snadné. Pro začátek bude asi nejlepší si řetězy rozdělit podle druhů.

Chemické/tekuté řetězy

Ta úplně nejzákladnější a bohužel asi i nejhorší možnost (pořád ale lepší než nic). Aplikace chemie na pneumatiku je sice otázkou pár sekund, ale podobná je i trvanlivost. Zlepšení záběrových schopností na sněhu jsou nulové, pomohou spíše na ledu a ani tam to není žádná sláva. Kolo se párkrát otočí a můžete aplikovat znovu. Ano, situaci někdy zachrání, možná pomohou v kritické části kopce pokrytého ledovkou, ale spoléhat na ně bychom neradili.

Textilní sněhové řetězy

Doména spíše u sportovních vozů, protože řetězy mají opravdu minimální konstrukční výšku a vejdou se tak do malých podběhů. Jejich výhodou je tichost, bohužel jsou to řetězy jen tak napůl. Pomohou spíše na ledu a jejich trvanlivost není velká. Obvykle jedno, dvě použití a je po nich. Na druhou stranu zase nezaberou moc místa.

Řetězy s příčkami

Dva rovnoběžné řetízky a mezi nimi jsou příčky. V podstatě to vypadá jako řetězový žebřík, proto se tomuto typu někdy takto říká. Primitivní konstrukce, solidní výdrž a asi nejlepší poměr cena/výkon. Mezi zápory patří složitější nasazování, které je v mrazivém počasí trochu nepříjemné.

Řetězy se šikmou stopou

Asi nejlepší, ale také nejdražší možnost. Přilnou k pneumatice a "neplandají", zároveň pokud se máte vyhrabat ze závěje, tak jestli nepomohou tyhle řetězy, tak už žádné. Nasazení je relativně jednoduché a mají solidní výdrž. Výrobci s ohledem na cenu na tento druh používají i lepší a pevnější materiály.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Vyprošťovací pásy

Tady je nabídka opravdu rozmanitá. Od jakýchsi plastových návleků, přes cosi, co vypadá jako náramek, až po plastové stahovací pásky s výstupky. Pomoci to může a nemusí. Rozhodně to nelze brát jako řetězy, ale určitě lepší možnost než textilní návlek nebo sprej.

Při výběru tedy zvažte své finanční možnosti a zejména okolnosti, do kterých se s vozem v zimě chystáte. Jezdíte-li co 14 dní do Alp na lyže, asi neváhejte a kupte si to nejlepší - řetězy se šikmou stopou.

Na jízdy po městě v případě nouze postačí i textilní návleky, neočekávali bychom, že v centru Prahy bude půlmetrová vrstva sněhu, vyžadující nějaké dražší řešení. A někdy mezi těmito dvěma extrémy jsou pak příčkové řetězy, které jsou univerzální možností s cenovkou začínající na pár stokorunách. Určitě ale doporučujeme dopředu prostudovat návod a vyzkoušet si nasazení nanečisto.

Zdroj médií: Pixabay.

Podobné články