PRÁCE 🧰

Levné sněhové řetězy vás mohou přijít draho

14. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Když člověk kupuje něco na auto, nechce platit víc, než nutně musí. To je u nás dost typický přístup. Jenže právě ty levné věci často zaplatíte i několikrát. Platí to i pro sněhové řetězy.

Levné sněhové řetězy vás mohou přijít draho

Pakliže vybíráte sněhové řetězy, jsou ty nejlevnější velmi lákavou volbou, problém je, že často dost rizikovou. Problémy mohou nastat na více frontách, výsledkem však je, že budete shánět řetězy nové, nebo si budete vyčítat, že jste nezainvestovali i pár stovek víc. Čest výjimkám a levným sněhovým řetězům, které umí nabídnout solidní kvalitu!

Levné řetězy

Jestli máte možnost, osahejte si někdy levné a pak kvalitní sněhové řetězy. První, na co se zaměřte, je síla článků. Jejich materiál asi nepoznáte pohmatem, ale to, jak jsou jednotlivé články silné, se dá porovnat docela dobře. U kvalitních řetězů, které nutně nemusejí stát vyšší jednotky tisíc, bude materiálu více. Obecně to znamená, že bude trvat déle, než se opotřebují a lze také předpokládat, že budou pevnější v tahu.

Pozornost věnujte i plastovým dílům. Lepší výrobci, zaměření na kvalitu, plasty různě zodolňují, aby vydržely i nižší teploty a nekřehly při nich. Například řetězy značky Pewag mají plastové komponenty vyráběné s příměsí (až 50 %) skla, takže jim mráz tolik nevadí. Ptejte se proto prodejce, nebo pátrejte na webu výrobce po tom, jak řeší odolnost těchto dílů. Při tuhých mrazech bude plast tím prvním, co povolí.

Klíčová je u sněhových řetězů norma ÖNORM V 5117. Jedná se o normu rakouskou, u nás ji v podstatě nepotřebujete (zákon ani policie ji nevyžaduje), ale řetězy, které ji splňují, musejí mít alespoň řekněme „základní kvalitu“. Je to asi nejpřísnější norma pro sněhové řetězy v Evropě a rakouská policie ji skutečně kontroluje. Důležité je, že nekvalitní řetězy tuto normu splňovat nemohou, protože její součástí je například i test, při kterém jsou vystaveny 120kilometrové jízdě po suchém asfaltu. Pokud to nevydrží, neprojdou a certifikaci nedostanou. ÖNORM V 5117 je tak nejjednodušším vodítkem, jak poznat produkt, který za něco stojí.

Levné řetězy a jejich balení

Řetězy levně prodávané také většinou mají nic moc balení. Není tím myšlen obal samotný, ale spíš jeho obsah. Najdete-li tam jenom samotné řetězy a jednoduchý návod, podívejte se, jak odolný bude proti vlhkosti. Lepší výrobci používají odolnější lesklý papír, ideální je návod na plastové folii, který se nerozpustí, když ji dáte zpět do krabice s mokrými řetězy.

Ideální je, když obal obsahuje i třeba náhradní díly v podobě několika náhradních článků kterými zvládnete opravit řetěz i v domácích podmínkách pomocí kombinaček. Reklamace je vám na dvě věci, když máte rozbitý řetěz a zítra časně ráno potřebujete jet na lyže.

Sněhové řetězy na auto a cena

Při výběru cenu zohledňujte, ale rozhodně nekoukejte po těch nejlevnějších sněhových řetězech. Buďte připraveni na to, že i u kvalitní značky v těch nižších cenových patrech přijdou nějaké kompromisy – ano, produkt vám vydrží, ale dané řetězy například nebudete nasazovat bez popojíždění. Proto zvažte i to, jak často je budete potřebovat. Jestli je to jednou za zimu, pak nemá smysl investovat do drahého výrobku. Pakliže se potřebujete vydrápat každý pátek na chatu a v neděli bezpečně sjet dolů, klidně sáhněte do peněženky hlouběji, ta investice za to stojí.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: pewag.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články