PRÁCE 🧰

Sněhové řetězy na elektromobily – jaký je rozdíl

13. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Při pořízení vozidla na elektrický pohon vás nejspíš hned nenapadne otázka, jestli budete potřebovat sněhové řetězy. I ty se však jednou mohou hodit a rozhodně je vhodné je s sebou v zimě vozit. Mohou se na elektromobil dát normální sněhové řetězy?

Sněhové řetězy na elektromobily

Mnoho elektromobilů má mezi kolem a podběhem opravdu málo prostoru. Použití normálních sněhových řetězů je proto zkrátka nemožné. Pokud byste je tam však zkusili nějak narvat, přichází na scénu další problém. Elektromobil má velký točivý moment, což by mohlo u obyčejných sněhových řetězů nadělat paseku především kvůli tomu, že jsou jednotlivé sváry na řetězu testovány zátěžovou zkouškou hlavně na vozidla s normálním pohonem. Některé automobilky místo nasazování sněhových řetězů u svých elektromobilů v manuálu své řidiče pobízí k nahuštění pneumatik na vyšší hodnotu.

Tesla a sněhové řetězy

Automobilka Tesla tento problém jednoduše vyřešila. Na 19" kola výrobce testoval sněhové řetězy KONIG K-SUMMIT (pro 21" je použití sněhových řetězů zakázáno). Sněhové řetězy zvládnou i vysoký krouticí moment elektromobilu a prodává je přímo Tesla. Řetězy se instalují pouze na zadní nápravu a při nasazování je nutné nastavit vzduchové odpružení do pozice Střední a jízdní výšku na Nízkou. Automobilka zároveň varuje před používáním neověřených řetězů. Může dojít k poškození odpružení, karoserie, brzdového vedení nebo jiných částí podvozku. Tesla pak následně doporučuje před instalací sněhových řetězů sundat Aero Wheels kryty kol, aby nedošlo k poškození.

Látkové řetězy

Látkové sněhové řetězy mohou být variantou pro elektromobily, které mají ve svém technickém průkaze zakázáno použití klasických sněhových řetězů. Textilní řetězy mají velmi nízkou konstrukční výšku. Na pneumatiku se nasazují „jako ponožka“. Přilnavost je docílena hrubým vzorem a vláknům, které zvyšují adhezi. Výhodou textilních řetězů je tichá a klidná jízda, a hlavně se nemusíte obávat o to, že vám řetězy poškodí podvozek vozidla. Jednoduchá instalace je však vykoupena nižší trvanlivostí a častou obměnou. Látkové sněhové řetězy jsou často na jedno maximálně dvě použití.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: Pewag, Tesla, Plug-in, Inside EVS Forum.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články