PRÁCE 🧰

Záběrové řetězy na traktor a jejich koupě

5. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Kromě osobních nebo nákladních vozů, případně autobusů, se někdy používají sněhové řetězy i na traktorech. Pro běžného řidiče osobáku je to spíše zajímavost. Ale jak se takové řetězy vlastně nasazují, jak fungují a v čem jsou jiné, než ty konvenční?

Záběrové řetězy na traktor a jejich koupě

Sněhové řetězy na traktor

I těžká technika, jakou traktor bezpochyby je, potřebuje v zimě optimální trakci. Můžete mít jakkoliv pokročilý pohon všech kol, ale když se pneumatiky nemají do čeho pořádně opřít, budou spíš prokluzovat, než posouvat stroj kupředu. Zejména v případě, kdy traktor pracuje s radlicí, je trakce důležitá pro překonání odporu nahrnutého sněhu. Zde přicházejí ke slovu sněhové řetězy.

Traktorové sněhové řetězy a jejich nasazování

Řetězy na traktor nejsou tak „fancy“, jako ty na auta, prioritou je u nich výdrž a záběrové schopnosti. Podle toho také vypadá třeba balení – zapomeňte na nějaké hezké plastové krabičky, tedy se hledí především na praktičnost, takže řetězy jsou v pytli (doslova). Proces nasazování je sice docela jednoduchý, ale není tak rychlý, jako u řetězů automatických. Řidič si musí řetězy sám napnout a celé se to neobejde bez popojíždění. Na druhou stranu je fajn, že kolem kol je u traktorů spousta místa a není třeba sahat někam hluboko do podběhů. Je potřeba, aby řetěz pokryl vzorek, i tak ale dochází při jízdě k určitému prokluzu. Řetěz zkrátka na kole neustále pracuje, pokud ne, je příliš napnutý, což není dobré.

Hodně se u traktorů používají řetězy síťové, které mají lepší záběr, hodně materiálu na otěr a lepší rozložení síly při jízdě. Třeba Pewag navíc přidává na každé jedno oko ještě kus materiálu navíc. Jedná se o navařené čepy, které jednak vytvoří ještě o kousek hrubší vzorek, ale také zvednou životnost, protože je to vlastně dodatečný materiál k obrusu.

Řetězy na traktor do lesa

Své místo na trhu mají i řetězy na traktor určené do lesního prostředí. Zde je výběr malinko složitější, protože záleží především na podkladu. Les, to znamená třeba i asfaltky a lesní nebo kamenité cesty, ale také velmi měkký podklad tvořený jehličím, nezhutněnou zeminou a zbytky dřevní hmoty. V Pewagu mají pro každou variantu speciální řetězy, které disponují různými výstupky, kterými se mohou doslova zarýt do hlíny, opřít o větev, případně o kámen. A opět je to další vrstva kovu, která zvedne životnost řetězu.

Pro opravdu náročné podmínky a vysoce specializované pásové stroje, jako jsou harvestory nebo vyvážečky dřeva, jsou lesnické kolopásy. Zaboří se sice do podkladu, což ale nevadí tolik, jako případný prokluz pásu bez řetězu, například po kořenech stromů.

Pewag kolopásy

Zdroj info: pewag.
Zdroj médií: Pewag.

Podobné články