PRÁCE 🧰

Rychloupínací sněhové řetězy zajistí komfort a bezpečnost

5. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Sněhové řetězy procházejí vývojem směřovaným především ke snadnému nasazování a sundávání. Dnes na to výrobci mají vychytávky, které proces usnadňují a zkracují ho.

Rychloupínací sněhové řetězy zajistí komfort a bezpečnost

Nesnadné nasazování je minulost

Dříve byly všechny sněhové řetězy stavěné tak, že nasazování nebylo úplně uživatelsky přívětivé. Zahrnovalo krom jiného i popojíždění s autem a nejeden řidič se u toho dost navztekal. Současná nabídka obsahuje krom klasiky i takové řetězy, které se nasazují velmi jednoduše. Jedny takové automatické sněhové řetězy, konkrétně Pewag Servomatik, jsme měli možnost vyzkoušet, zde jsou naše poznatky:

  • Prvním překvapením jsou rozměry řetězů. Ty „neautomatické“ jsou v relativně malé krabičce, samonapínací zaberou dost místa, protože se nedají nijak sbalit. Prostě kruh o průměru asi 50 centimetrů, na kterém visí samotný řetěz, určuje i celkový rozměr výrobku.

  • Nasazení je velmi jednoduché, podle návodu to zmákne skutečně každý. Trvalo nám to něco mezi minutou a dvěma. Tvrdit, že se u toho neušpiníte, by byla lež. Pořád zkrátka musíte rukou sáhnout do podběhu a ideální je si k tomu kleknout (jako podložka umí posloužit zmíněný návod, který je natištěný na igelitu).
  • Výrobce vymyslel napínací systém, který uživatel v podstatě předepne a za jízdy se během prvních pár metrů řetěz sám dotáhne. Neřeší se žádné háčky nebo ruční napínání, není potřeba řetěz navléknout přes vršek kola, popojet a pak ho dopínat. Pokud lze hovořit ve spojení se sněhovými řetězy s nějakým komfortem používání, pak zde ho skutečně bylo dosaženo.
  • Ve chvíli, kdy si jednou vyzkoušíte postup nasazení a sundání, zvládnete to po druhé do minuty a bez návodu. Celé je to opravdu hodně jednoduché, viz video.

Automatické řetězy na auto řeší napínaní samy

Z výše uvedeného a z videa je asi patrné, že řetězy se na kolo nenasadí samy, ani se samy neaktivují, ale část toho, co dříve musel dělat uživatel, zvládnout, umí se napnout a usadit na kole. Přesto bychom je možná raději po ujetí třeba 100 metrů zkontrolovali, ať máme jistotu, že vše proběhlo jak má.

Za systém samodopínání si samozřejmě výrobce řekne nějaké peníze. Rozdíl oproti běžným řetězům není zanedbatelný. Rozhodující zde bude asi hlavně četnost používání. Jednou za čas není problém nasadit skoro jakékoliv sněhové řetězy, kdo to bude dělat každý týden, chce si to asi co nejvíce usnadnit. A pak samozřejmě majitelé aut s velkými koly a minimem místa v podbězích nemají moc na výběr a budou muset zvolit jeden ze samodopínacích modelů.

Prémiové řetězy s automatickým napínáním a slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: pewag, YouTube.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články