PRÁCE 🧰

Samonasazovací sněhové řetězy – princip

29. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Existuje mnoho druhů ocelových sněhových řetězů. My se dnes podíváme na princip fungování takzvaných samonasazovacích, jindy nazýváno také automatických sněhových řetězů.

Automatické sněhové řetězy na auto – princip

Představte si ten krásně zasněžený zimní kopec, který se vám potichu směje přímo do očí, když vidí, na jakých pláštích jej chcete zdolat. V tu chvíli však ještě netuší, že se vzadu v kufru pomalu připravují na scénu sněhové řetězy. Přichází ten moment, vycházíte z auta, jdete do kufru a začínáte tu blyštivou parádu vytahovat. Začnete nasazovat sněhové řetězy na ty špinavé mokré pneumatiky, zapínáte jeden řetízek po druhém a konečně. Můžete vyrazit vzhůru do kopce. Sedáte do vyhřátého auta, startujete ale počkat! Po pár metrech musíte znovu vylézt a řetězy překontrolovat a utáhnout – takže znovu vylézt do toho hnusného ledového sněhu.

Samonasazovací sněhové řetězy

Naštěstí dnes již takové sněhové řetězy kupovat nemusíte. Existují totiž samonasazovací řetězy, které se automaticky dopnou. Řekli byste kdo něco takového vymyslel? Nápad automatických samodopínacích řetězů, které se nasadí stisknutím jednoho tlačítka na dálkovém ovladači se zrodil v hlavě českého vynálezce Petra Grosse.

Tyto „řetězy“ se jako poklice nasazují na kolo. Čtyři čelisti pak disk s pneumatikou obejmou a vytvoří pomocí paken až deset milimetrů hlubokou stopu. Řetězy jsou vyrobeny z velmi odolného plastu a rozevření čelistí se provádí pomocí dálkového ovladače. Nasazení pak trvá několik desítek vteřin. Výhodou takových automatických sněhových řetězů je rozhodně jejich velmi jednoduchá a rychlá aplikace. Do toho také minimalizují trhavý efekt a výrazně zlepšuje přilnavost. Mínusem může být výrazně vyšší pořizovací cena.

Sněhové řetězy, které se nasazují jako koupací čepice

Automatizovaný pavouk

Existuje také jiný druh automatických řetězů, které se aktivují pomocí tlačítka, přesunou se z vertikální do horizontální polohy a „roztočí“ se zde pomocí samotné pneumatiky pár řetězů (připomínající štětec nebo pavouka), které pak fungují podobně jako normální sněhové řetězy, zlepšují trakci a přilnavost. Tento typ se uplatňuje především u nákladních vozidel. Většinou tento sytém ani nespatříte, prozradit ho mohou jedině visící řetězy u zadní (hnané) nápravy.

Levnější a možná funkčnější alternativou „samonasazovacích řetězů“ mohou být také řetězy, které stačí nasadit stejně jako „koupací čepici“. Jednoduše je stačí přetáhnout až za kolo. Za jízdy se tyto řetězy samy dopínají pomocí speciálních kladek.

Prémiové řetězy s automatickým napínáním a slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: Autoklub ČR, OAMTC, Snow, Pewag.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články