PRÁCE 🧰

Sněhové řetězy: Jak vybrat

3. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Koupě sněhových řetězů není nic složitého, výrobci jdou zákazníkům dost naproti a nabízejí třeba možnost konfigurátoru na webu. Ano, podobně jako když si vybíráte online auto, si můžete vybrat i řetězy.

Sněhové řetězy – jak vybrat

Výběr sněhových řetězů dělají někteří výrobci skutečně velmi snadný. Stačí vědět několik základních faktů, které si ilustrujeme na vozidle Škoda Fabia první generace:

  • Výrobce auta – Pozor, Škodu najdete obvykle bez diakritiky. Je to tak proto, že konfigurátor se používá stejný pro všechny země, kde jsou řetězy prodávány a třeba Francouz zkrátka „Š“ není moc zvyklý psát.
  • Model auta – Jednoduše zkrátka modelová řada.
  • Rozměr pneumatik – Najdete ho napsaný na bočnici pláště. Hledejte číslo, jako například 185/55 R15. První je rozměr šířky v milimetrech, za lomítkem je číslo vyjadřující procentuální poměr výšky profilu pneumatiky k její šířce. No a číslo za písmem R, které znamená, že se jedná o pneumatiku radiální, je vnitřní průměr pneumatiky v palcích, logicky se musí shodovat s vnějším průměrem ráfku.

Sněhové řetězy – jak vybrat?

Když se podíváme do konfigurátoru firmy Pewag, která vyrábí řetězy v České republice, najdeme pro rozměr 185/55 R15 na Škodě Fabia hned šest možných variant, přičemž výrobce tímto garantuje, že všechny budou s danými koly/plášti kompatibilní. Teď jakou zvolit, že? Nejlepší řetězy budou pro každého jiné, neexistuje jedno univerzální řešení, které bude vhodné pro všechny. Jistě, každé řetězy vám pomohou vyškrábat se třeba na kopec po namrzlé vozovce nebo dojet k chatě po zasněžené cestě, ale je fajn vybírat podle určitých kritérií:

  • Cena – Nemá smysl si namlouvat, že cena není důležitá. Je zbytečné přeplácet za nejdražší model řetězů, který použijete jednou.
  • Balení – Automatické řetězy, které se velmi snadno nasazují, bývají rozměrnější a méně skladné. Umějí zabrat dost místa v kufru, násobně více, než řetězy klasické konstrukce.
  • Použití – Kupujete-li sněhové řetězy jen tak pro jistotu, vystačíte si se základním modelem. Jezdíte-li každý druhý víkend v zimě do Alp, možná stojí za zvážení automatické sněhové řetězy, které se snadněji a rychleji nasazují.

Kde koupit sněhové řetězy?

Ideální místo pro koupi je kamenný obchod, kde budete mít možnost si řetězy i vyzkoušet. Po prvním nasazení podle návodu budete pravděpodobně už vědět jak na to. Pohlídejte si také, že vybrané řetězy nekolidují s diskem kola. U některých levnějších výrobků může docházet k tomu, že disk přijde do kontaktu s kovovými články sněhových řetězů, což samozřejmě způsobí nesmazatelné stopy a škrábance.

Kdo nepotřebuje řetězy zkoušet, může si pomocí konfigurátoru sněhových řetězů najít vyhovující typ pro své vozidlo a řetězy objednat online.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: pewag.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články