PRÁCE 🧰

Poradíme, jak vybrat sněhové řetězy

28. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Výběr sněhových řetězů není nic, co by bylo dobré uspěchat. Je fajn si nejprve ujasnit priority a poté se rozhodovat, který výrobek bude ten nejvhodnější.

Poradíme, jak vybrat sněhové řetězy

Jak často budete sněhové řetězy potřebovat?

Tohle je snad nejdůležitější otázka, kterou byste si měli položit. Je obrovský rozdíl mezi tím, když nasazujete sněhové řetězy jednou za dva roky, když se nemůžete vyškrábat do lyžařského střediska na lyžovačku, a mezi situací, kdy potřebujete třeba pravidelně zásobovat horskou chatu. Nemá moc smysl investovat peníze do automatických sněhových řetězů, když je budete nasazovat jen výjimečně. A opačně – nedává smysl šetřit na levných řetězech, které od prosince do konce února nasazujete obden.

Kde budete jezdit?

Konvenční sněhové řetězy jsou určené pro podmínky odpovídající spíše silnicím pokrytým ledem a uježděným sněhem. Ano, zvládnou i větší sněhovou vrstvu, ale není to něco, na co by byly primárně stavěné. Pro náročnější nasazení na terénní auta a jízdu mimo zpevněné komunikace a kombinaci bahno/sníh jsou řetězy síťové, které mají lepší záběr i výdrž, ale nenasazují se tak snadno, jako třeba automatické sněhové řetězy na fabii.

Na jaké auto řetězy potřebujete?

Velikost sněhových řetězů a to, jestli sednou na konkrétní kolo, je jedna věc. Jenže pak jsou tu další vlivy, jako třeba podběhy. Dnes je trendem dělat kola tak velká, aby podběh co nejvíce vyplňovala. Vypadá to dobře, ale má to pro sněhové řetězy jednu nevýhodu – ne všechny tam jdou bez problémů nasadit a ne se všemi lze zaručit, že se mezi podběh a kolo bezpečně vejdou. Proto se zaměřte i na toto a případně hledejte takové řetězy, které jsou určené pro auta s minimem místa v podbězích.

Konfigurátor sněhových řetězů

Každý lepší výrobce na svém webu má konfigurátor, kde stačí naklikat jaké máte auto, jaká jsou na něm kola a dostanete hned několik variant sněhových řetězů. Pak můžete vybírat blíže.

Balení řetězů

Ne všechny řetězy mají balení zanedbatelných rozměrů. Mezi ty větší se řadí především řetězy automatické, které se nasazují velmi snadno, ale holt nejsou úplně skladné. U auta s menším kufrem to může být docela problém.

Cena sněhových řetězů

Je na vás, kolik do řetězů investujete, ale až na opravdu světlé výjimky bude platit, že s nižší cenou se váže i více kompromisů. Jakmile nemáte žádné zvláštní požadavky, řetězy potřebujete do auta spíše na jistotu a nepředpokládáte, že je budete používat často, nemá smysl investovat horentní sumy.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: pewag.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články