PRÁCE 🧰

Starwave – musí být sněhové řetězy pouze z řetězu?

11. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Existuje mnoho různých tvarů sněhových řetězů. Čím jsou speciální sněhové řetězy od rakouské společnosti Pewag s firmou v českém Vamberku?

Starwave – musí být sněhové řetězy pouze z řetězu?

Výrobní závod Pewag započala výrobu sněhových řetězů již brzy v roce 1479 v malé kovárně v rakouském Brucklu. Od té doby se rozšířila do mnoha zemí, včetně České republiky, a do dnes se specializuje na výrobu sněhových řetězů nejen pro osobní automobily. Sněhové řetězy najdou využití také na traktorech, autobusech nebo kamionech, či dodávkách.

Inovativní je především speciální tvar samotných oček, které dohromady tvoří celý sněhový řetěz. Očko je z drátu tvarováno a vznikají na něm vlnky (podle tloušťky drátu i víc vlnek). Na první pohled se může zdát, že jediným využitím speciálních „vlnitých řetězů“ od společnosti Pewag je pouze lepší záběr. Vlnky mají však i jiný smysl.

Sněhové řetězy Pewag

Z drátu do nekonečného řetězu

Při výrobě sněhových řetězů na počátku do firmy přijede velký svitek ocelového drátu. V první hale se tento drát namotává pomocí automatizovaných ramen do přístroje na tvarování. Zde dochází k protahování materiálu na přesný tvar profilu – právě například Starwave.

Následně se drát ohýbá, stříhá a tvaruje do nekonečného řetězu. Každé jednotlivé oko drátu se svařuje a každý článek je zatížen předepsaným zatížením, aby se zajistila kvalita sváru a materiálu. Následně je nekonečný řetěz rozstříhán na většinou lichý počet – cca 5 článků – aby byl řetěz „překroucen“ a dosáhl ještě lepších záběrových vlastností.

Sněhové řetězy

Cementace a galvanizace

Při dalším postupu výroby prochází řetězy tepelnou úpravou. V cementační peci se jednotlivé části řetězů předehřívají v jednotlivých komorách atmosférou takzvaně „nauhličí“ a tím řetězy získají povrchovou otěru-vzdornost.

Stopové kříže získávají následným galvanickým zinkováním „antikorozní ochranu“, jelikož dochází ke styku s nasolenou sněhovou vozovkou. Ve spodní části pece se nachází olejová lázeň, do které se řetězy vloží a tím se prudce zchladí a ztvrdnou. Řetězy se kalí z důvodu, aby byly na povrchu tvrdé a uvnitř houževnaté. Zde se dostává ke slovu opět speciální vlnovitý řetěz.

Sněhové řetězy Pewag

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: Pewag, SnowChains.
Zdroj médií: Nikola Vrablová.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články