PRÁCE 🧰

6 zásad při práci se zimními řetězy

31. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Sněžné řetězy na auto u nás nejsou povinnou výbavou, jejich nasazení však může přikázat dopravní značka. Řidiči je přibalují do kufru často při cestách na lyže třeba do Rakouska.

6 zásad při práci se zimními řetězy

Kolem sněhových řetězů jsou někdy trochu nejasnosti, proto jsme dali ve spolupráci s odborníky dohromady pár tipů, které našim čtenářům snad pomohou při jejich zimním cestování.

Nenasazujte řetězy moc brzy

Zimní řetězy jsou určené pro provoz výhradně na cestách se souvislou pokrývkou ujezděného sněhu nebo ledu. Pokud s nimi budete vesele drandit po asfaltu, moc dlouho vám nevydrží. Nasazujte je skutečně až tam, kde je to skutečně nutné. Padesátimetrový úsek ledem pokryté vozovky pravděpodobně překonáte i na běžných zimních pláštích. Na druhou stranu, pokud to ostatním začíná nebezpečně klouzat a mají problémy se třeba vyškrábat do kopce, je blbost nechávat řetězy v kufru.

Zimní řetězy se naučte na kola nasazovat

Ať už máte jakékoliv řetězy, je fajn umět s nimi pracovat. To znamená alespoň jednou mít vyzkoušený proces nasazení a sejmutí. Vysoko v horách a uprostřed sněhové vánice není moc čas studovat v kleče u předního kola návod, navíc třeba v noci, kdy na to je špatně vidět. Vyzkoušejte si nasazení doma v teple garáže, kde máte na všechno čas, nejste pod tlakem a nemrznou vám ruce. Až dojde na „ostré“ nasazování, budete vědět co a jak.

Neušpiňte se

Při nasazování řetězů je velmi snadné se nehezky ušpinit. Na posolené a posypané silnici to někdy stojí za to, takže doporučujeme kleknout si k nasazování na kobereček vyjmutý z auta. Před sezónou nezapomeňte přibalit k řetězům do kufru rovnou i pracovní rukavice a hadr. Obojí se může hodit na více věcí.

Maximální rychlost je 50 km/h

Se sněhovými řetězy moc neblbněte, je lepší nenechat kola příliš prokluzovat a jet hlavně plynule. Pamatujte na maximální rychlost s nasazenými řetězy, která je 50 km/h. Nezapomeňte také na to, že ostatní řidiči mohou jet bez řetězů, takže jejich brzdná dráha bude patrně delší než ta vaše. Stejně tak jejich rozjezdy nebudou nic moc a pakliže bude skutečně ledovka, můžu jim to začít klouzat v kopci směrem dozadu. Počítejte s tím.

Vypněte kontrolu trakce

Sněhové řetězy si moc nerozumí s elektronickými asistenty. Proto není od věci vypnout alespoň kontrolu prokluzu kol, eventuálně rovnou i ESP. Trakce hnané nápravy totiž bude výrazně vyšší, než na kolech bez řetězů, což může způsobit, že typicky záď vozidla bude trochu „cestovat“. V rámci možností to většina řidičů zvládne zkorigovat sama, elektronika může být z podivného chování auta trochu zmatená.

Sněhové řetězy pravidelně kontrolujte

Po každém použití je třeba řetězy zkontrolovat a především nechat oschnout. Uzavřením mokrých řetězů do krabice způsobíte akorát jejich rychlou korozi. Tu stejně po pár letech na povrchu oček najdete, není to však na závadu. Pakliže se budete snažit korozi předejít, možná vás napadne sněhové řetězy naolejovat, což není úplně dobrý nápad. Předně tím nanesete mazivo i na pneumatiky, což je nežádoucí a pak také snížíte tření mezi řetězem a pneumatikou. Navíc třeba plastové části nemusejí snášet například WD-40 úplně dobře, takže by mohlo dojít k jejich křehnutí nebo jiné degradaci materiálu.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: pewag.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články