PRÁCE 🧰

Sněhové řetězy v Rakousku

3. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Kromě kvalitních zimních pneumatik vybavených Alpským symbolem, jsou v Rakousku v určitých případech povinné také sněhové řetězy. Kdy a za jakých podmínek je nutné mít na autě sněhové řetězy v Rakousku?

Sněhové řetězy v Rakousku

Povinnost mít zimní pneumatiky v Rakousku s minimálním vzorkem dezénu v hloubce 4 mm je ukládána řidičům v období od 1. listopadu až do 15. dubna, a to v případě, že to stav vozovky vyžaduje – tím se rozumí sníh, rozbředlý sníh a led.

Sněhové řetězy jsou v Rakousku povinné na úsecích, které jsou označeny příslušnou značkou „povinné sněhové řetězy“ (jedná se o modrou kulatou značku se symbolem pneumatiky se sněhovými řetězy). Sněhové řetězy musí být nasazeny na hnací nápravě anebo na nápravě, kterou uvádí výrobce vozidla, nebo musí být řetězy dostupné v autě. V případě, že výrobce vozidla v technickém průkazu zakazuje použití sněhových řetězů, někteří odborníci doporučují si pořídit tenké sněhové řetězy, které přes pneumatiku přesahují pouze 6-7 milimetry (oproti klasickým 15 milimetrům).

Sněhové řetězy – norma a pokuty

Řetězy se nesmí používat na cestě, která není pokryta sněhem nebo ledem. V takovém případě totiž dochází k poškození povrchu silnice. Rakouští policisté také kontrolují, zda jsou řetězy opatřeny normou ÖNORM V 5119 - jedná se o certifikát.

V případě, že policisté zjistí nepřítomnost sněhových řetězu na daném úseku kde jsou potřeba, nebo případně řetězy neplní normu a řidič s nimi způsobí omezení provozu, hrozí pokuta a v horším případě také odstavení nebo odtažení vozu. Za zablokování komunikace může řidič dostat pokutu až do výše 5 000 euro, tedy asi 120 000 korun.

Za jízdu na nevyhovujících sněhových řetězech, které neplní normu ÖNORM V 5119 hrozí stejná sankce, jako za jízdu bez řetězů. Sněhové řetězy se obecně odborníky doporučuje nasazovat také na vozidla SUV nebo 4x4 a to minimálně při cestě dolů. Ubrzdit tak velké a těžké vozidlo z kopce bude se správně nasazenými sněhovými řetězy snadnější.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: Pewag, Autoklub ČR, OAMTC, Snow.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články