PRÁCE 🧰

Kde jsou povinné sněhové řetězy

7. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Období prvních mrazíků je zase po roce zpět. Za nedlouhou přijde také první sníh. Jak jste připraveni a víte, kam vás nepustí, pokud nemáte nasazené sněhové řetězy?

Kam nesmíte bez sněhových řetězů

Omezená rychlost a bezpečnost

Maximální povolená rychlost s nasazenými sněhovými řetězy je 50 km/h. Dbejte také na správné nasazení sněhových řetězů – příliš volné sněhové řetězy mohou poškozovat podběh či podvozkové části vozidla, napnutý řetěz pak naopak poškozuje disk i s pneumatikou.

Jízda se sněhovými řetězy by měla být pomalá a hlavně plynulá. Se sněhovými řetězy zbytečně nadměrně neakcelerujte a ani moc nebrzděte. Dodržujte dostatečnou vzdálenost za jiným vozidlem a předvídejte. Nepsaným pravidlem při jízdě do kopce a z kopce je, že při vyhýbání vždy zastavuje vozidlo, které jede z kopce, jelikož je pro něj následný rozjezd výrazně jednoduší.

Povinné sněhové řetězy

Sněhové řetězy musíte stoprocentně nasadit na silnicích, které jsou označeny modrou kulatou značkou se symbolem pneumatiky se sněhovými řetězy. Cedule nese označení č. C 5a a její název je „povinné sněhové řetězy“. Za takovou značkou je zakázáno pokračovat v jízdě bez nasazených sněhových řetězů. Zákon v tomhle případě pak nerozlišuje, zda se na silnici nachází sníh nebo led. Povinnost je zkrátka povinnost. Často je proto pevná značka doplněná také dodatkovou tabulkou s textem, který upozorňuje řidiče o platnosti značky v případě, že se na vozovce nachází souvislá sněhová pokrývka.

Sněhové řetězy je možné sundat až za značkou C 5b – modrá kulatá značka se symbolem pneumatiky se sněhovými řetězy, která je přeškrtnutá červeným pruhem. Takové dopravní značky je možné jednoduše odejmout a používat podle aktuálního stavu vozovky na více místech. Za nedodržení povinnosti mít nasazené sněhové řetězy za značkou č. C 5a může hrozit pokuta až do výše 2 000 korun.

Instalace sněhových řetězů musí být prováděna v souladu s návodem, řetězy nesmí být moc volné, ani moc těsné. Při nasazování sněhových řetězů byste neměli upouštět kolo. Nasazování sněhových řetězů se provádí na nejméně dvě hnaná kola.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: Pewag, SnowChains, Konig Chain, Michelin UK.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články