PRÁCE 🧰

Jaké jsou druhy sněhových řetězů a které vybrat?

27. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Mírné zimy sice moc nelákají k nákupu kvalitních sněhových řetězů. Avšak jejich přítomnost bychom neměli podceňovat. V zasněžených oblastech se mohou takové sněhové řetězy hodit, pokud ne vám, tak minimálně jiným smrtelníkům, kteří jejich koupi podcenili.

Jak vybrat sněhové řetězy

Existuje mnoho druhů a typů sněhových řetězů. My si je dnes postupně rozdělíme a rozebereme podrobně jeden po druhém. Pak bude možná jejich výběr o trochu snadnější.

Chemické/tekuté řetězy

Nejlevnější, a tak na půl fungující, nouzovou variantou mohou být sněhové řetězy ve spreji. Ty jsou svou aplikací nejednoduší na „nasazení“. Stačí vzít plechovku a její obsah vystříkat na pneumatiky. Na sněhu většinou moc nepomohou. Jejich aplikaci pocítíte spíš na ledu, ale to na velmi krátkou dobu. Je důležité dávat pozor, aby sprej nepřišel do kontaktu s lakem karoserie, mohl by ho poškodit. Rozhodně se na tekuté řetězy nespoléhejte.

Ocelové sněhové řetězy

Nestárnoucí a vždy fungující klasikou jsou ocelové sněhové řetězy. Funkčnost je vykoupena občas těžkým nasazením, avšak výrobce se snaží nasazování co nejvíce ulehčit. Řetězy mají většinou šikmou stopu (existují také takzvané „příčkové, které vypadají jako žebřík), která na kole neplandá a vydrží vám ze všech druhů sněhových řetězů nejdéle. Ocelové sněhové řetězy často trpí na korozi ze soli, která se používá na silnice. Tento problém jde jednoduše vyřešit opláchnutím a vysušením sněhových řetězů.

Ocelové sněhové řetězy

Látkové (textilní) řetězy

Látkové sněhové řetězy v posledních letech nabývají na oblíbenosti. Jejich použití se doporučuje většinou na sportovních vozidlech, obutých na velkých kolech. Textilní řetězy mají velmi nízkou konstrukční výšku. Na pneumatiku se nasazují prakticky jako ponožka – jedním pohybem. Přilnavost je docílena hrubým vzorem a vláknům, které zvyšují adhezi. Výhodou textilních řetězů je tichá a klidná jízda, která je však vykoupena nižší trvanlivostí a častou obměnou. Látkové sněhové řetěz jsou často na jedno maximálně dvě použití.

Plastové/vyprošťovací sněhové řetězy

Plastové sněhové řetězy mohou mít mnoho podob. Od plastových návleků, až po pásky, které vypadají jako stahovací „škrt“ pásky s výstupky. Tyto sněhové řetězy jsou jednorázové a slouží, jak už název napovídá, k nouzovému vyproštění. Avšak záchrana ani zde není vždy stoprocentní, rozhodně je to ale lepší vybavení než sněhové řetězy ve spreji. Takové pásky jsou univerzální a lze je nastavit podle velikosti disku a pneumatiky. Pásek lze protáhnout otvorem v kole a přitáhnou kolem pneumatiky. „Řetězy“ pak stačí jednoduše přestřihnout a vyhodit – nejlépe do koše, ne na cestu, nebo do příkopu.

Zdroj info: Pewag, AZ Pneu, Auto Opat, SnowChains, Konig Chain, Michelin UK.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrablová.

Za odborné informace o sněhových řetězech děkujeme

Firma pewag se zabývá výrobou sněhových řetězů, řetězů pro lesnické hospodářství, břemenových a dopravníkových řetězů, Do-it-yourself výrobků, inženýrství, vázacích prostředků a kotevních prostředků tak jako ochranných řetězů.

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články