PRÁCE 🧰

Ochrana laku karoserie auta voskem

8. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Krom obvyklých kovů a plastů mají své místo v automobilovém světě i vosky. Využívají se především k ochraně karoserie před vnějšími vlivy, potažmo před korozí.

Ochrana karoserie auta voskem

Vosk na karoserii není mechanická ochrana

Existuje spousta omylů kolem ochrany karoserie. Jedním z těch největších je, že lidé přisuzují vosku mechanickou ochranu. To je dost naivní očekávání od vrstvičky měkkého povlaku, jehož vrstva je velmi tenká. Ne, vosk skutečně před například kamínky karoserii neochrání. Pakliže někdo tvrdí opak, lže.

Před čím vosk karoserii ochrání, jsou povětrnostní podmínky, sůl a UV záření. Částečně umí vosky ochránit i povrch laku při mytí auta před takovými těmi jemnými škrábanci. Lak má totiž v sobě malé póry, vosk je po nanesení zaplní a vytvoří sice tenkou, ale celistvou vrstvu. Velmi jemné poškození, třeba od malinké nečistoty na mycí houbě, odskáče vosk a ne lak. Bavíme se ale o skutečně hodně malém zrnku prachu nebo písku. Větší kamínek si hravě najde cestu skrz vosk a ochotně se zařízne do laku.

Opatrně při nanášení

Vosk na karoserii si můžete nechat buď nanést odborně specializovanou firmou, nebo se o to pokusit doma. Základem je řádné očištění všech ploch, které je následně nutné i perfektně odmastit. To umí třeba isopropylalkohol používaný i profesionály v oboru.

Jednotlivé vosky od různých výrobců se mohou navzájem lišit nejen složením, ale i postupem nanášení. Hraje tam roli i čas, protože pokud se vosk po nanesení „nestáhne“ do určité doby, je pak problém ho rozleštit. Mezi ty nejkvalitnější a profesionály doporučované značky patří třeba Gtechniq nebo Angelwax.

Ochranný vosk na auto a jeho výběr

Nejběžnější vosky jsou tuhé, obvykle přírodní (karnaubské). Vyznačují se nižší cenou a horší trvanlivostí – zhruba po čtvrt roce je třeba pro zachování ochrany nutné celé auto „převoskovat“. Nejsou ani nijak zvlášť odolné a zejména v zimním období nefungují stoprocentně. Pro sezónně provozované vozy však mohou dostačovat.

O něco odolnější ochranu laku karoserie poskytnou syntetické vosky, které obsahují nejrůznější příměsi, například chemicky stabilní polymery a podobně. Ani ty ale nevydrží věčně a je třeba je obnovit po cca půl roce. Syntetika ale velmi dobře chrání lak i v zimě před působením soli. V létě zase před muškami, pylem a ptačím trusem. Cenově ale tyto vosky vycházejí dráž.

Zdroj info: clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články