PRÁCE 🧰

Lak na auto – které značky ho mají nejlepší

10. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Věcí, která se u aut moc neřeší, je kvalita lakování. Přitom je napříč celým spektrem nabídek automobilek se liší jak kvalita lakování, tak i použitých laků.

Autolaky, jak se liší a která auta mají lak nejlepší

Laky na auto – tvrdé a měkké

U laků je důležitá především tvrdost a tloušťka. Jak je lak tvrdý, určuje, jak se s ním bude pracovat v budoucnu. Ve chvíli, kdy máte auto s tvrdším lakem, nebude tak citlivé na drobnější škrábance, ale zase na druhou stranu bude pracnější lak rozleštit. Naopak na měkkých lacích se udělají škrábance snadno, rychle, že ani nevíte, kde se vzaly. Jejich rozleštění je nicméně otázkou chvilky.

Prémiovka má většinou lak tvrdší

Abychom byli konkrétní, tak třeba Mercedes S-Class má velmi tvrdý lak, naopak třída A má lak spíše měkký. Japonské automobilky jsou s tvrdostí někde uprostřed s výjimkou Mazdy, která má laky velmi měkké. Bentley a Rolls-Royce jsou na úplné špici, jejich laky s příměsí keramiky patří k tomu nejlepšímu, jsou nekvalitnější a ze všech nejtvrdší, zároveň je tloušťka laku i velmi silná. Vydrží toho opravdu hodně a je těžké tahle auta poškrábat. Velmi tenkou vrstvičku laku mají některá americká auta.

Takový Dodge Challenger vyleštíte jen jednou. Při druhém leštění už pravděpodobně půjdete skrz lak, ten je navíc velice měkký. Na vůz je problém i nalepit fólii, reálně totiž hrozí, že při odlepování půjde fólie dolů i s tenoučkou vrstvičkou laku.

Moderní laky nejsou tak kvalitní

Obecně si dřív dávaly automobilky na lakování více záležet. Používaly se jiné laky, jejichž povrch netvoří po zaschnutí takovou tu typickou pomerančovou strukturu, což je důsledek malého obsahu akrylu. Dnes sice výrobci stále kvalitu lakování kontrolují, ale finální povrch až na výjimky neleští. Moderní laky jsou sice ředitelné vodou, takže jsou ekologičtější, než ty dříve používané, na druhou stranu nemají takovou kvalitu.

Autolaky, jak se liší a která auta mají lak nejlepší

Kdo má kvalitu lakování nejhorší?

Naprostým „přeborníkem“ v lakování byla a stále ještě je Tesla. Její auta někdy vypadají při podrobnějším pohledu dost děsivě. Vrstva laku na auto je nesouměrná a zcela běžně najdete na dílech zalakovaná smítka prachu a různé nečistoty. Extrémně důležitá je totiž i čistota samotného procesu, stejně jako pečlivá kontrola. Tu je třeba provádět pod speciálním osvětlením a bývá to většinou na konci lakovací linky. Je to něco, co zatím počítače moc nezvládají, respektive ne s dostatečnou rychlostí, takže na to každá automobilka má své zaměstnance. Nepřekvapivě se jedná většinou o ženy, které mají lepší barvocit a jsou pečlivější.

Proč je lak na auto tak důležitý?

A proč vlastně kvalitu lakování tolik řešíme? On totiž lak tvoří ochranu karoserie. Pod ním je ještě barva a úplně dole primer. Krycí lak na auto je ale většinou nejtvrdší a třeba u odletujících kamínků rozhoduje jeho tvrdost a síla o tom, jestli se kamínek „proťukne“ třeba až na plech, což je problém. Holý kov karoserie vystavený okolním podmínkám totiž velmi rychle začne korodovat. A z malé tečky se do roka hravě stane puchýř, který může být začátkem konce.

Zdroj info: clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články