PRÁCE 🧰

Která jsou nejznámější americká auta?

12. 10. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Americká auta jsou dost odlišná od těch evropských. Trhy se sice částečně překrývají, ale díky jinému způsobu uvažování a mnoha dalším faktorům mají v USA zkrátka zcela odlišný vozový park, než je ten náš.

Ikonická americká auta - které jsou ty nejznámější značky aut z Ameriky?

General Motors Company

Tenhle moloch byl do nedávna největší automobilkou na světě. V roce 2008 ho ale na trůnu vystřídala Toyota a jen o rok později si GM prošel v podstatě klinickou smrtí a musel požádat o ochranu před věřiteli, když za finanční krize defacto zbankrotoval. V roce 2010 se ale vrátil na akciové trhy po očištění od některých značek, které se buď prodaly nebo byly "uspány". Pod General Motors jsou v tuto chvíli tyto aktivní značky:

Buick

Automobil Buick

Dnes je tahle legenda úspěšná paradoxně spíš v Číně. Na svědomí má ale jedno zásadní auto - Buick Riviera. Osm generací se vyrábělo od roku 1963 do roku 1999. Je to sportovněji laděné dvoudveřové kupé a mimochodem - sedmá generace přinesla už roku 1986 palubní počítač, který měl dotekový displej! Něco naprosto nevídaného i o 15 let později.

Buick Riviera dotekový displej

Cadillac známá americká značka aut

Firma, která se zaměřuje především na luxusněji laděné automobily. U nás je asi nejznámější jejich model Escalade, což je třítunový křižník, který má pod kapotou osmiválec o objemu 6,2 litru (nebo nově také diesel o trapně malém obsahu tři litry). Uvnitř je místa až pro osm lidí, spousta luxusních materiálů a je to v podstatě taková obří krabice, kterou si pořídíte buď když se chcete vytahovat na sousedy, nebo jste bohatí, plodní a potřebujete převážet šest dětí.

Cadillac Escalade

Chevrolet

Tady se asi každému vybaví buď Camaro nebo Corvette, tedy takové ty americké klasiky, které mají spoustu síly, ale v zatáčkách zrovna neexcelují. To už minimálně u novějších modelů není tak úplně pravda. V každém případě oba modely existují od zhruba poloviny minulého století do dnes. Takže očividně o své kouzlo zatím rozhodně nepřišly.

GMC

U nás nepříliš známou značkou je i General Motors Truck Company, což je v logu automobilky vyjádřeno zkratkou GMC. Jestli vám to vůbec nic neříká, tak se schválně podívejte pozorně na obrázek. Je to je jeden z nejpopulárnějších modelů, který se jmenuje Sierra.

Automobil GMC Sierra

Fiat Chrysler

Další velký koncern, který to měl nahnuté. Roku 1998 čistě americká značka Chrysler přešla pod německý Daimler, ze kterého se tím stal DaimlerChrysler. Jenže v květnu 2007 DamilerChrysler prodal 80 % z Chrysler Group firmě Cerberus Capital Management. Aby to nebylo málo zamotané, tak se Chrysleru stalo prakticky to samé, co GM - prakticky zbankrotoval a musela ho zachránit americká vláda. Jenže následně vstoupil do hry Fiat, který prvně koupil pětinu podílu a pak přikupoval dál, až koupil Chrysler celý. A to je i důvod, proč některé značky pod automobilku spadající známe dobře i v Evropě.

Chrysler

Původně luxusní značka, která dnes má portfolio skládající se ze tří modelů - Pacifica, 300 a Voyager. Zejména postarší Voyagery ještě můžete někdy na našich silnicích potkat a v USA se stále dobře prodávají, protože je to vcelku dostupný povoz (v přepočtu na koruny vyjde na nějakých 600 tisíc v základu) a uveze až sedm lidí.

Chrysler Voyager

Dodge

Opět jedna legenda, kterou u nás proslavil v devadesátých letech zejména model Viper. No a pak taky samozřejmě Ram, který je na americkém trhu konkurentem Fordu F-150.

Jeep

U nás velmi známá značka, jejíž původ je v jednoduchém armádním vozidle s pohonem všech kol, který byl víceúčelovým dopravním prostředkem hned v několika válkách. Dnes je Jeep už trochu někde jinde a nabízí jak vozy určené do terénu, tak i SUV. Má obrovskou základnu fanoušků, kteří pravidelně pořádají srazy, ačkoliv ti opravdu skalní tvrdí, že pod Fiatem už to zkrátka není ono a i spolehlivost je spíš taková "italská".

Jeep

Ford Motor Company

Pokud bychom hledali nějakého "otce zakladatele" amerického automobilového průmyslu, došli bychom pravděpodobně k Fordu. Ten v podstatě poprvé zavedl pásovou výrobu vozidel, což umožnilo snížit jejich cenu, avšak ne na úkor kvality. V současnosti vyrábí značka jen Ford jako takový a pak ještě dceřiná automobilka Lincoln.

Ford

Na českých silnicích vídáme nejčastěji asi Focus a Mondeo, mezi sny mnoha českých motoristů patří model Mustang, který je jedním z nejdostupnějších sportovních aut. Za oceánem je velmi populární pick-up F-150, který se tam těší pověsti opravdové legendy a neúnavného dříče.

Lincoln

Luxusněji zaměřená automobilka, které dal její zakladatel Henry Leland jméno po 16. americkém prezidentovi. Původně vyráběla letecké motory, po válce se vrhla na auta a popravdě jí to dost jde, ačkoliv ji po problémech v roce 1922 převzal Ford. Velmi populární je model Navigator, který je koncepčně hodně podobný v článku již zmíněnému Cadillacu Escalade - v podstatě jde o takový rodinný tank.

Lincoln Navigator foto

Zdroj médií: Depositphotos, Digitaltrends, Cadillac, Chrysler.

Podobné články