PRÁCE 🧰

Polepové fólie – příprava povrchu auta

21. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Polep vozidla folií, aby to za něco stálo, není jen tak. Vyžaduje to dost pečlivou přípravu i důslednou práci při polepování.

Příprava auta před polepem

Příprava na polep vozidla

Aby folie na polep auta perfektně přilnula k povrchu, je základem jeho dokonalá očista. Náročný proces skládající se z několika kroků:

  • Předmytí aktivní pěnou, která odstraní nejhrubší nečistoty a hmyz. Pěna se nechá pár minut působit, pak se spláchne. Důležité je nemýt vůz na sluníčku, protože pěna by zasychala a jelikož je poměrně agresivní, mohla by poškodit lak. Následuje důkladný oplach vodou, který všechny hrubé nečistoty smyje.
  • Nanesení šamponu, jehož úkol je povrch laku odmastit. To je velmi důležitý krok, protože na mastném povrchu folie nedrží. Opět následuje oplach čistou vodou.
  • Sušení stlačeným vzduchem, který by měl většinu vody z povrchu odstranit. V nejrůznějších spárách a kanálcích ale může voda zůstat, takže se většinou před polepením čeká do druhého dne (je-li to možné), aby se voda odpařila. Po stlačeném vzduchu následuje osušení textilií, která nasaje i malé kapičky. Hadr ale musí být čistý, obvykle se s ním osuší jedno, maximálně dvě auta a pak jde na vyprání.
  • Sundá se vše, co jde sundat. Veškeré ozdobné lišty, rámečky, plastové obložení, písmena označující model auta, znaky a podobně. Není to snadné, ale existuje spousta tutoriálů na YouTube, kde se člověk dozví nejrůznější finty a fígle. Trochu otrava je třeba s klikami, které bývají někdy zajištěné šroubem zevnitř dveří. To znamená, že je třeba odstrojit dveře i zevnitř. Ano, kvůli jednomu šroubku. Spousta věcí, typicky vnější ozdobné lišty, je přilepených. Takže se musí tyto díly lepidla zbavit a přilepit po polepení auta znovu. Profíci už mají vyzkoušená nejrůznější lepidla a oboustranné pásky, které drží, takže netřeba mít obavy. Stejně tak si umějí poradit s „vycvakáním“ třeba zmíněného vnitřního panelu dveří tak, aby ho nepoškodili a následně ho umístili zpátky přesně tak, jak má být.

Po celém tomto zdlouhavém procesu následuje aplikace polepu na auto. Jestli vás tedy udivuje, že polepit jedno auto může stát vyšší desítky tisíc, možná už tušíte proč – když se to dělá správně, je to skutečně hodně pracné a časově náročné. Stejně tak je to náročné na materiál, a to nejenom samotné polepové folie.

Zdroj info: clunited.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články