PRÁCE 🧰

Keramická ochrana laku auta

11. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Keramická ochrana laku auta je populární způsob, jak lak konzervovat a zabránit jeho poškozením vlivem vnějších vlivů jako je třeba sůl, plyn, UV záření, kyselý déšť, ptačí trus, mušky a podobně.

Ochrana karoserie keramikou

Samé výhody

Vedle vosku je keramika dražší, ale daleko odolnější variantou ochrany laku karoserie. V roztoku je vysoké množství oxidu křemičitého, který dodá povrchu velmi výhodné vlastnosti. Tou hlavní je odolnost proti veškerým možným znečištěním, ať už mechanickým nebo chemickým. Keramická ochrana laku vytvoří po nanesení velmi tenký film, jehož tloušťka je v jednotkách mikronů. Na rozdíl od vosku je však tahle vrstvička velmi tvrdá (výrobci udávají tvrdost i 9H, což je na úrovni korundu, tedy jen o jeden stupeň pod diamantem) a je skvěle soudržná a trvanlivá. Doba mezi nanesením keramické ochrany laku karoserie a jejím obnovením však hodně variuje. Když pomineme extrémy, tak se pohybuje mezi čtvrt rokem a dvěma lety. Obří výhodou keramiky je odpudivost vody. Kapky, které by jinak zůstaly na místě, stečou po povrchu pryč.

Nanesení keramiky není jednoduché

Po nanesení keramika potřebuje obvykle nějaký čas pro vytvrdnutí. Jedná se o 12-24 hodin, důležité ale je, že by neměla přijít do styku s vlhkostí (povrch karoserie by se neměl ani orosit) a vůz by měl být ve stabilní teplotě, ideálně v čisté garáži. Další zhruba týden je dobré auto neumývat a obecně se na péči o lak vybodnout. Následné mytí pak musí probíhat s pomocí pH neutrálního šamponu, který keramiku nebude smývat. Pro stoprocentní kompatibilitu je ideální zvolit šampon od stejného výrobce, od kterého pochází keramika. Moc se nedoporučuje nanášet keramickou ochranu v domácích podmínkách. Sice se to dá, ale nikdy nebude výsledek perfektní, jako když to bude dělat člověk s praxí, který zná přesně postup a umí si povrch dokonale připravit.

Způsob nanášení keramické ochrany je podobný jako u vosku. Základem je tedy řádné očištění povrchu a jeho odmaštění. Pak by ale mělo následovat leštění laku, a to z jednoduchého důvodu – jakmile jsou na laku škrábance, keramika nebude fungovat, protože se s lakem dokonale nespojí. Ideální stav je nanesení hned po koupi nového vozu. U 99 % nových aut je sice nutné lak vyleštit, aby se leskl skutečně zrcadlově a jeho povrch nevypadal jako pomeranč, ale bude bez škrábanců a vrypů.

Zdroj info: clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články