PRÁCE 🧰

Jak sundat fólii z auta

4. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ačkoli před pár lety jste byli unešení z toho barevného polepu na autě, teď už se preference změnily. Není nic jednoduššího, než autofólii odstranit. Buď doma nebo ve specializované firmě.

Odstranění autofólie, jak na to?

Odstranění autofólie profesionály

Asi vás nepřekvapí, když se zmíníme, že jak nalepení, tak i odlepení autofólii je doména profesionálů. Ti se takovému lepení věnují roky, a tak pokud to není firma, která nemá zrovna dobré reference od zákazníků, pak si můžete být jisti, že auto uvedou i do původního stavu a to bez poškození laku.

V nejlepším případě byste odlepení měli svěřit do rukou lidem, kteří danou fólii před lety nalepili. A to zejména z důvodu, že ví, jaké použili lepidlo a fólii. Pokud by se měli zabývat autofólií od jiné firmy, nemůže být zaručena kvalita sundání a zajištění ochrany laku a jiných částí na autě - zejména v případech, kdy jste to nechali nalepit v nějaké firmě, která nepoužívá profesionální produkty. To samé se týká i levných a nekvalitních polepů, u kterých hrozí, že z auta nepůjdou sundat vůbec a nebo sundání bude časově i finančně náročné.

Profesionálně vyškolení pracovníci při sundávání autofólie používají nejen teplo, ale i speciální chemické produkty pro lepší odstranění fólie a škrabky. Chemie se používá na zbytky lepidla, které po sundání zůstalo na autě. Celá práce trvá zhruba dva dny a je potřeba si připravit dostatečné finance.

Odstranění fólie z auta svépomocí

Samozřejmě, že pokud chcete ušetřit, i když se to zrovna v tomto případě moc nevyplatí, můžete zkusit autofólii sundat doma v garáži. Nemusíme ani připomínat, že je potřeba postupovat opravdu šetrně a na nic nespěchat. Pro sundávání si vyhraňte klidně i pár dní. Letní vysoké teploty vám možná práci o pár procent i usnadní.

Velkým pomocníkem se tak stane fén. Vybavte se tedy dlouhou prodlužovačkou. Začíná se libovolným rohem. Ten tedy fénem nahřejte a následně zkuste nehtem nebo ostrým předmětem tento roh odlepit - ale pozor ostré předměty mohou poškodit lak, takže opatrně. Jakmile se podaří fólii odchytit, začíná to správné dobrodružství. Vaším prvotním cílem totiž je, aby se při odlepování fólie nepřetrhla, protože pokud se tak stane, celá práce se o pár stupňů ztíží. Pozor, to se ale může stát i v případě, že polep nahřejete až moc a ten se začne sám trhat. Už víte, proč se to dává sundat profesionálům?

Samozřejmě bude potřeba vyřešit i zbylé lepidlo, které po nálepu zůstane. Vzhledem k tomu, že nemáte k ruce chemické prostředky na to určené. Použít k odstranění lze například tyto produkty: jarová voda, technický benzín, ředidlo nebo aceton. To na lepidlo nastříkejte a poté opatrně škrabkou zkuste odstranit. Za to se nedoporučuje vůbec používat toulen, který by mohl místa rozleptat.

Připravte se ale na další hodiny prací. Není tedy od věci zapřemýšlet nad tím, jestli si přeci jen ty chemické speciální prostředky nekoupíte. Ale jestliže s nimi nemáte hodně zkušeností, začněte s aplikací na méně viditelných místech, ale jedno je jisté, ušetříte si mraky času.

Někdy se ale může stát, že jste si před lety nechali auto polepit fólii, která měla ale určitou životnost. Na tento časový úsek se zapomnělo a najednou přišel čas "stahování" z kůže. Jenže to jde nějak obtížněji, než jak byste čekali. To může být zapříčiněno tím, že fólii propadla lhůta životnosti a tím pádem její odstranění půjde složitěji a zřejmě se bude hodně trhat. Tak pozor na to.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články