PRÁCE 🧰

Postup lepení autofólie

9. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie Mercedes-Benz

Pokud toužíte po změně barvy u auta, nebo chcete pouze zakrýt nedostatky a škrábance, nabízí se volba autofólie.

Postup lepení folie na auto

Samotný postup lepení fólie na auto není jednoduchý, zamířili jsme tedy k odborníkovi. Na ukázku byl k dispozici vůz značky Mercedes-Benz v provedení G 63 S. Původní lak se zdál majiteli již nezajímavý, a tak si zvolil výraznější barvu Satin Metallic Lively Green.

Příprava na lepení fólie

V první řadě se musíme zbavit veškeré nečistoty a mastnoty, proto začínáme důkladným mytím celého vozu pomocí tlakové myčky ­„vapky“, aktivní pěny a teplé vody. Aktivní pěna se musí nechat pár minut působit, aby zbavila auto nejhlubších nečistot a poté se spláchne vodou. Na řadu přijde šampón, který nám celé auto odmastí. Po každém kroku se musí přípravky z auta spláchnout čistou vodou. Jelikož se fólie lepí nasucho, celé auto se vyfouká stlačeným vzduchem a miniaturní kapičky se setřou speciálním hadrem.

Vozidlo Mercedes-Benz G je složitější vůz než běžné auto, proto ho celé odstrojíme. Panty dveří, kapoty i kufru čouhají ven z vozu, musejí se tedy všechny díly sundat, ale až v průběhu procesu. Lepit fólii na panty nelze a kvůli změně barvy se lakují. Samostatné lišty, kliky u dveří a podběhy sundáme předem.

Sundané díly

  • Podběhy, lišty, stěrače, kliky, těsnění oken
  • Přední a zadní nárazník
  • Blatníky
  • Dveře (kvůli klice musíme rozebrat i tapec dveří)
  • Kapota
  • Box na náhradní kolo

Postup lepení fólie

Střecha vozu jde na řadu jako první. Může se zdát jako velice složitá část, ale opak je pravdou. Je to poměrně rovný povrh bez křivek. Auto je vysoké, takže byla zapotřebí stolička. Začíná se uprostřed dílu, fólie se zahřeje pomocí horkovzdušné pistole, aby se za tepla dala tvarovat do rohů. Lepí se s přesahem, jinak by byl vidět původní lak. Použitím špachtle přilne k autu a díky tomu nevznikají zbytečné vzduchové bubliny. Tímto způsobem lepíme každý díl vozu.

Lepení fólie není žádná sranda a tím, že Mercedes-Benz G je složitější vůz, trval kompletní detailing okolo osmdesáti hodin čisté práce.

Zdroj info: clunited.
Zdroj médií: Depositphotos.

Fotogalerie (2 fotek)

Podobné články