PRÁCE 🧰

Návod na ochranu laku nového auta

21. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Koupě auta nese další výdaje v podobě ochrany laku. Rozhodnout se lze hned pro několik možností, které pomohou k dlouhé životnosti a lesku.

Ochrana laku auta: Víte, jak na to?

Základní otázky před ochranou laku auta

Ještě než začnete pátrat po internetu, měli byste znát odpovědi na jednoduché otázky, které usnadní volbu vítězného produktu.

  • Jezdíte často?
  • Garážujete vůz nebo stojíte venku mezi ostatními?
  • A jak jste na tom s mytím auta - dáváte přednost ručnímu mytí nebo v automyčce?

Na trhu si můžete vybírat z následujících ochran: vosk, sealant, keramická ochrana a nebo třeba také autofólie, ta nemusí tedy nutně plnit jen estetickou funkci.

Před použitím jakékoli ochrany laku, je důležité auto prvně umýt a jak se říká, "připravit si půdu", v některých případech bude nutné tedy rozleštit i lak. Teprve pak můžete přípravek nanášet a dokonale rozlešťovat.

Použití vosku nebo sealantu na lak auta

Samozřejmě to není tak jednoduché a co se týká vosků na lak auta, těch je hned několik druhů. K dispozici jsou jak ty přírodní, tak ty syntetické. Stejně tak se nabízí tuhé, krémové a tekuté. Každý z nich má jiné vlastnosti a benefity při použití. Samozřejmě vosk na lak auta je spíše estetickou záležitostí, než účinnou ochrannou od poškrábání.

Přírodní vosk na auto

Řada řidičů volí právě ty přírodní vosky na auto, protože se snadno nanáší a příprava před akcí není tak náročná. Bývají také o dost levnější. Proti tomu stojí životnost, která není zrovna vysoká. Lak udrží chránit zhruba půl roku při ideálních venkovních podmínkách, což není prakticky nikdy. Takže počítejte spíše 4 až 5 měsíců. Nedoporučují se používat na zimu, kdy si moc nerozumí s častým kontaktem se soli.

Syntetický vosk na auto

Oproti tomu stojí syntetické vosky na auto - sealanty. Ty jsou o něco náročnější na nanášení na povrch a je u nich důležitá předpříprava laku. Skládají se z chemických látek, které pomáhají maximální odolnosti a ochraně. Často jsou levnější jak ty přírodní a jsou vhodné pro použití právě na zimní měsíce. Dle statistik by měly auto ochránit až 9 měsíců. Jen ten výsledek nebude až takový, jako v případě použití přírodního vosku.

Samozřejmě cena syntetického vosku na auto bude různorodá, protože záleží, jestli se přikloníte na stranu nějaké známější značky, která logicky bude mít produkt dražší nebo dáte přednost spíše no name značkám. Tady si musí vybrat už každý sám.

Keramická ochrana laku auta

Jedná se o pomyslný vrchol ochrany laku vozidla. Výrobci zaručují ochranu až na dva roky. Kromě životnosti tento produkt nabízí skvělý lesk, téměř až ten zrcadlový, a například i dokonalou hydrofilní ochranu. V tomto případě se jedná už i ochranou a nejen estetickou záležitost, protože keramika vytvoří na autě tenoulinkou vrstvu. Ta tedy slouží primárně k ochraně před poškrábáním, ale také chrání lak před UV paprsky a jiným znečištěním. Dokáže lépe vytáhnout i barvu laku.

Co se týká složení, tak převažují chemické sloučeniny, zejména pak oxid křemičitý. Ve většině aplikací se dává na lak pouze jedna vrstva, která je pro ochranu dostačující. Ale existuje možnost aplikovat pokročilejší metodu, která se skládá už ze dvou vrstev, a tak je o to ochrana vyšší.

Nanešení a rozleštění keramické ochrany laku auta

Keramická ochrana laku auta se jeví tedy jako ta nej, ale pozor, manipulace s ní může být pro někoho obtížná a obzvlášť pokud po nanesení produktu místo správně nerozleštíte, můžete mít problém s odstraňováním dané vrstvy. I příprava před nanesením je důležitá a ve většině případů je nutně rozleštění laku a vytvoření tak zcela ideálních podmínek pro nanešení a rozleštění. Je vhodné, aby s tímto přípravkem manipuloval někdo zkušený, kdo zná úskalí a rizika.

Polepové folie

Vyšší dívčí v tomto případě je využití firmy, která se specializuje na lepení ochranných fólií na auto. Jedná se o poměrně finančně náročnou investici, která se ale z dlouhodobějšího hlediska může někomu vyplatit. Taková autofólie totiž neslouží jen například k estetické změně barvy, ale především k ochraně laku - pokud je dobře nalepená. Proto doporučujeme vždy vybírat ověřené firmy a neskákat na špek těm, které daný proces nabízejí s 50% slevou a ještě dárkem na víc. 

Pokud totiž někdo nalepí špatně tuto autofólii nebo použije nekvalitní produkt, pak hrozí problém nejen při sundávání, které často může poškodit původní lak, ale také při odření nebo poškrábání neposkytne daná fólie dostatečnou ochranu. Raději tedy nic neriskujte a investujte rozumně. Autofólie stojí zhruba od 20 tisíc korun (výsledná cena se liší dle plochy automobilu) a její životnost je až 10 let.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články