PRÁCE 🧰

Zkratky automobilek - vyznáte se v označení N, GR, FR?

11. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Denně na silnicích potkáte stovky aut. Některá z nich jsou normální, ale jiná disponují speciálními písmenky, která je přeci jen odlišují od zbytku automobilů. A ve většině případů z nich dělají stroje na super zábavu.

Emblémy automobilek - RC F

Existuje mnoho označení jednotlivých modelů aut, které právě pod těmito tajemnými písmeny skrývají sportovní duši. Dnes se podíváme na některé z nich a třeba vás nějaké zaujme na tolik, že ho zahrnete do volby nákupu svého příštího plechového miláčka.

Hyundai N

Pod písmenem N se skrývá kouzlo, které přenáší svět motorsportu na silnice pro běžné smrtelníky. Za vznikem "N oddělení" stojí Albert Biermann, který přešel do Hyundai z BMW. Do úspěšné sportovní divize patří například Hyundai i30 N, který jsme měli možnost v redakci otestovat.

A proč vlastně písmeno N? Tento příběh se zrodil v Namyangu, auta se testují na okruzích v Nürburgringu a vyrábí se v Nošovicích. Jsou tři "N" pouhá náhoda? Nemyslím si.

Toyota GR

Mně osobně v minulosti prošel rukama Yaris GR a musím uznat, že to byla zajímavá hračička, na kterou ráda vzpomínám. Ale co přesně dvojce písmenek znamená? GR odkazuje na tým Gazoo Racing. A právě model Yaris a Supra byly zkonstruovány pod dohledem tohoto týmu. Za GR se skrývají prvky sportovní výbavy, zavěšení, brzdy a také aerodynamické prvky s vyztužením karoserie.

Novinkou je Yaris GR 2020, který si snad brzy budeme moci v redakci také otestovat, abychom se s vámi podělili o zážitek a hlavně požitek z jízdy s tímto ďáblíkem.

Emblém automobilky - GR Toyota

Zkratka GT

Obvyklým překladem je Grand Turismo. Což znamená, že se jedná o vůz, který byl zkonstruován jako sportovně laděný vůz, ale k dlouhým přejezdovým trasám s vyššími rychlostmi na tachometru. Nejčastěji se jedná o dvoudveřové kupé. V průběhu let se k základnímu uskupení dvou písmenek, přidala ještě další.

Šlo například o tyto vozy: Porsche 911 GTS, Antara GTC, Nissan GT-R nebo třeba Maseratti GranTurismo Sport.

BMW M

V tomto případě se jedná o sportovní divizi mnichovské automobilky v jednoduchém překladu M jako Motorsport. Divize vznikla už v 70. letech 20. století. Pokud tedy zavadíte okem o "eMkového bavoráka" ve většině případů bude mít upravený motor, převodovku, tlumiče a další komponenty, včetně interiéru, aby se vozy odlišovaly od klasických kousků.

Vůbec prvním projektem této divize se stalo BMW M 3.0 CSL. Doba došla daleko a nyní si v nabídce automobilky můžete vybrat buď M Paket nebo M Perfomance. Ať už si vyberete jakýkoli M model, vždy budete mít záruku toho nejlepšího výkonu.

Mercedes AMG

Kdo by to jen řekl, že se pod třemi písmeny skrývá tento název: Aufrecht Melcher Grossaspach. Není to žádné zaklínadlo, nýbrž jména zakladatelů firmy, která vznikla v roce 1967 a rodného města. Od 1993 firma pracuje oficiálně přímo se značkou Mercedes a od nového tisíciletí se stala jeho součástí. Dnes už tak můžete v nabídce vidět plnohodnotné modely s touto zkratkou. Třeba pekelný stroj Mercedes AMG GT R s 585 koňmi.

Jen tak pro zajímavost model Mercedes-Benz CLK GTR vyhrál v roce 1998 všechny závody v sezóně, to samotné mluví o tom, jak jsou v této německé dílně šikovní a rozhodně mají co nabídnout pro všechny nadšence do sportovní, avšak zároveň i bezpečné jízdy.

Brabus - "B"

Občas se ve spojení s Mercedesem můžete setkat i s touto zkratkou. Pokud ji tedy na nějakém autě uvidíte, budete už vědět, že se jedná o nákladně upravené auto. Výkon motoru z téhle dílny může končit s klidem i na 1 000 koní v třídě S. Součástí úprav jsou samozřejmě i detaily jak na interiéru, tak exteriéru.

A zároveň i finální částka, kterou si jen tak někdo nemůže dovolit zaplatit. Skoro by se dalo říct, že do dílny přivezete obyčejné auto a odvezete si doslova diamant, nic není nemožné.

Emblém automobilky - FR od Seatu

Seat FR

Ani Seat se nenechal zahanbit a už nějaký rok směle vyrábí vozy se zkratkou FR, která v překladu znamená Formula Racing. První představení divize v Česku proběhlo na závodní okruhu, čímž se podtrhla zkratka, kterou jsou vozy pojmenovány. Nicméně neměli bychom zapomínat, že Seat si vyčlenil pro opravdu exkluzivní a horkokrevná auta název CUPRA.

Zkratka automobilky - Track Edition

Lexus RC F Track Edition

Luxusní sportovní automobil by stál za samotnou kapitolu ne-li samotný test. Snad se nám v redakci brzy poštěstí. Nicméně tohle auto je prostě bomba, ostatně 477 koní je už pořádná hromada výkonu. Aneb jak inženýři v Japonsku dokázali spojit sportovnost s komfortem na cestách, a to mluvím z vlastní zkušenosti, neboť jsem měla možnost se s tímto králem svézt.

Nicméně dost rozplývání, nás bude spíše zajímat co znamená tajemná zkratka RC F Track Edition. RC F je označení pro vrcholný model auta, který má pod kapotou pětilitrovou atmosféru V8. Track Edition už je jen označením limitované edice závodního stroje. Je zaručeno, že se pokaždé budete za volant těšit jako malý kluk.

Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články