PRÁCE 🧰

Německé automobilky a značky aut

7. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Znáte všechny německé značky aut? Pojďme se podívat na německé automobilky, díky kterým můžeme dnes brázdit silnice v pohodlných vozech.

Německé automobilky a značky aut

Volkswagen

Prakticky nejznámější německou značkou na celém světě je bezpochyby Volkswagen. Volkswagen v překladu znamená lidový vůz. Firma byla založena v roce 1937 pod názvem Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens GmbH (česky společnost pro přípravu německého lidového vozu), přičemž později byla přejmenována na Volkswagenwerk GmbH. Automobilka začala vyrábět vozy sériově a tak, aby si je mohli dovolit všichni průměrně pracující. Víte, že se Volkswagen Brouk (Beetle) začal vyrábět již v roce 1945 a jeho výroba byla ukončena až v roce 2002? Přičemž je Brouk dodnes nejčastěji kupovaným vozem na celém světě.

Pod celou Volkswagen Group nyní patří známé německé i mimoněmecké automobilky - Audi, italský výrobce sportovních vozů Lamborghini, motocykly Ducati, naše známá Škoda Auto, Bentley, MAN, Scania, Seat, Cupra a například také Porsche.

Volkswagen Beetle

Mercedes-Benz

O první milník ve světě automobilového průmyslu se zasloužil Carl-Friedrich Benz již v roce 1886, když sestrojil první automobil se spalovacím motorem. Jednalo se o tříkolku s elektrickým žhavením, které si později Benz nechává patentovat. Automobilka zapustila své kořeny ještě před lidovým vozem a to v roce 1926. Logo značky přitom zůstalo od té doby víceméně stejné. Trojcípá hvězda autora G. Daimlera, obkroužená vavřínovým věncem Karla Benze. Německá automobilka Mercedes-Benz dodnes vyrábí velice kvalitní, bezpečné a hlavně světově známé vozy.

Pod německou automobilku Mercedes-Benz patří od roku 1960 také Maybach, což byl německý výrobce luxusních automobilů. A od roku 1994 také výrobce micro a mini automobilů Smart (GmbH).

BMW

Počátky německé firmy BMW sahají do roku 1916. V této době se spojily dvě velké firmy, které se zabývaly především leteckými motory. Vozidel od automobilky BMW se však lidé mohli dočkat až v roce 1922, kdy byla v Mnichově otevřena první továrna na automobily (firma na tom místě sídlí dodnes). Německé automobily značky BMW byly pak na cestách velmi typické a odlišující se především díky masce chladiče a vlastní konstrukci Dixi 3/15. V poválečných 50. letech se pak po ulicích často pohybovaly cenově výhodné malé automobily, jako například BMW Isetta. Od 80. let se automobilka uplatňuje především v automobilových sportech.

BMW Isetta

Opel

Datum založení této německé automobilky bylo stanoveno na 21. 1. 1862 Adamem Opelem. Ten původně vyráběl šicí stroje a jízdní kola. Poté se však v roce 1899 rozhodl montovat do kočárových karosérií jednoválcové motory, které budou umístěny vzadu. V roce 1901 rozšířil svou výrobu o motocykly. Ve spojeném království se vozy Opel prodávají pod značkou Vauxhall Motors. Za dobu příslušnosti Opelu pod koncernem General Motors se vozy v USA, Kanadě, Mexiku a Číně prodávaly pod názvem Buick a v Austrálii a na Novém Zélandu pod značkou Holden.

Trabant

Trabant je známou socialistickou značkou, která byla vyráběna v minulosti automobilkou Sachsenring. Trabant se stal symbolem tehdejšího NDR a to především dvoutaktním motorem a karoserií z duroplastu. Víte, že se v letech 1989-1991 montoval do Trabantu vodou chlazený čtyřtaktní motor z vozu Volkswagen Polo? Tento motor měl v té době obsah 1,05 l a výkon 34 kW.

Zdroj info: Wikipedie, BMW, Audi, Opel, Mercedes-Benz, Volkswagen.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články