PRÁCE 🧰

Volkswagen ukončil výrobu modelu Beetle

11. 7. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Historie legendy mezi automobily se pomalu uzavírá. Výroba Volkswagenu Beetle končí.

Volkswagen Beetle již nebude ve výrobě

Beetle míří do muzea

Poslední kus zamíří z výrobní linky přímo do muzea a datum jeho výroba bude 10. června 2019. U zrodu myšlenky na tento "lidový vůz" byl sám Adolf Hitler, který na zahájení X. berlínského autosalonu i oznámil vznik vozu veřejnosti. Vůz navrhl Ferdinand Porsche a tvar je částečně inspirovaný Ledwinkovou Tatrou.

Proč název Beetle?

Označení Beetle přinesl poprvé až článek v amerických novinách The New York Times. Do té doby to byl jednoduše Volkswagen Typ 1. Po skončení druhé světové války pomohl Brouk Německu na nohy. Levné, snadno opravitelné a praktické auto bylo totiž přesně to, co zbídačená země, která prohrála válku, potřebovala. Vůz si získal skvělou pověst po celém světe, o čemž svědčí i to, že se poslední kus původního Brouka byl vyroben v roce 2003 v Mexiku.

V roce 1998 pak přišel New Beetle, který tvarem jasně odkazoval na svého předchůdce. Bohužel, na evropském trhu se neprodával dle očekávání, ale úspěchy slavil v USA, kde byl původní model silně spojen s kulturou hippies. Původní květinové děti tak New Beetle s nostalgií často pořizovaly auto, jako druhý vůz do rodiny.

Jaký vůz bude další legendou?

Třetí generace pak přinesla plošší střechu, větší míru praktičnosti a už nehrála tolik na styl. V USA se ze začátku zdálo, že je zaděláno na úspěch, ale poté prodeje klesly, vůz zapadl a spíše živořil. Jeho výroba tak končí, Brouk si své odsloužil, vydobyl si slávu a uznání v celém světě, ale v dnešní době už pro něj zkrátka na trhu není místo. Další legendou Volkswagenu se má stát elektromobil ID.3, ale těžko říct, jestli se ještě kdy zopakuje v automobilovém světě takový úspěch, jako se povedl Beetlu.

Zdroj médií: volkswagen.

Podobné články