PRÁCE 🧰

Jak dopadl zakladatel automobilky Nikola

5. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vzpomínáte si ještě na automobilku Nikola, jeden z investičních hitů roku 2020? A víte, jak celý tento vymyšlený příběh vlastně skončil?

Příběh automobilky Nikola

Psal se rok 2018, kdy takřka celý svět obletělo video s kamionem na elektrický pohon. Stála za ním automobilka Nikola, respektive její zakladatel Trevor Milton. V tomto videu došlo k představení tahače na vodíkové palivové články, o kterém brzy mluvil celý odborný i laický svět. Zájem o toto video byl nejspíš větší, než i zakladatel firmy očekával.

Vraťme se ale ještě o pár let dříve. Založení společnosti Nikola se totiž datuje do roku 2014. Automobilka dostala jméno po známém vynálezci asynchronního elektrického motoru. Podobně se inspirovala i o jen o několik let mladší jiná americká automobilka, která si zabrala název Tesla.

I díky obrovskému zájmu celého světa o elektrické kamiony se vedení firmy Nikola rozhodlo vstoupit na burzu Nasdaq, a to v roce 2020. Už krátce po vstupu se jí podařilo od investorů získat 600 milionů dolarů, což je zhruba 14 miliard korun. Zájem o Nikolu byl tak obrovský, že chvílemi z hlediska tržní hodnoty převyšovala i konkurenčního giganta Ford, což i v odborných kruzích tehdy očekával jen málokdo.

Jedna akcie se prodávala i za 66 amerických dolarů

Řada lidí se domnívala, že by mohlo jít o druhou Teslu v oblasti kamionové dopravy. Velcí i drobní investoři nastartovali obří investiční mánii. Zájem o akcie automobilky Nikola byl obrovský. V červnu roku 2020 se cena jedné akcie dostala až na úroveň 66 amerických dolarů.

Při dnešním pohledu na akcie této společnosti je ale patrné, že tento boom netrval dlouho. Za posledních pět let se totiž cena akcie Nikola na burzovním trhu propadla o necelých 93 procent a momentálně se cena pohybuje jen na úrovni 0,75 dolarů za akcii. V odborných investorských kruzích se nenajde prakticky nikdo, kdo by této akcii do budoucna věřil. Jedná se o jeden z největších akciových propadů v historii burzovního trhu, ze kterého se hlavně někteří drobní investoři vzpamatovávají dodnes.

Pokud se ptáte na to, proč vlastně k takovému cenovému propadu došlo, odpověď je následující. Jen několik měsíců po vydání prvních propagačních videí se totiž ukázalo, že kamion žádný elektromotor nepoháněl. Jel z kopce jen díky gravitaci. Jakmile se tato pravda dostala na povrch, cenový (akciový) propad této firmy na sebe nenechal dlouho čekat.

Jen lži a manipulace

Šéf společnosti Nikola Trevor Milton tak jediné, co za posledních zhruba šest let dokázal, je umění manipulace a poměrně solidní rétoriky. V ruce ale žádný reálný výsledek nikdy neměl. Brzy se tímto skandálem začaly zaobírat i soudní orgány a experti spekulovali, jak jeho příběh vlastně dopadne. Soudy mu vyčítaly, že lhavě přiměl investory k vložení peněz do akcií firmy. Pravdou je, že někteří investoři přišli o opravdu velkou část naspořených peněz.

Vyšetřování zakladatele společnosti Nikola začalo už v září roku 2020 a trvalo několik dlouhých let. Vedla jej Komise pro kontrolu cenných papírů ve spolupráci s americkým Ministerstvem spravedlnosti. Panovalo podezření, že zakladatel firmy záměrně ovlivňoval cenu akcií, což není v investorském světě dovolené.

Přispěl tomu i svým dalším počínáním v letech 2020 a 2021. Tehdy totiž investorům veřejně prezentoval rezervace na budoucí dodávky několika tisícovek nových tahačů. Neuvedl však, že k samotným podpisům závazných smluv směřovala automobilce Nikola ještě dlouhá cesta. S komerčním prodejem tahačů začala automobilka Nikola až v roce 2023, kdy se do světa dostalo necelých sto nových tahačů.

Příběh zakladatele společnosti Nikola skončil během loňského prosince. I přes velké snahy právního týmu jej americký soud poslal na čtyři roky za mříže. Součástí sankce byly i rozsáhlé peněžité sankce.

Zdroj info: Google Finance.
Zdroj médií: Depositphotos, Google Finance.

Podobné články