PRÁCE 🧰

Legendární automobily z filmových pláten

27. 6. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Premiéra nového filmu agenta 007 se kvůli koronaviru musela posunout, a tak si ještě budeme muset chvíli počkat, než budeme moci obdivovat další luxusní kousky z jeho garáže. Ať už se díváte doma na televizi nebo jdete raději do kina, automobilové honičky budou vždy patřit k oblíbeným diváckým scénám.

Pokud patříte mezi fandy tajného agenta, pak jste zajisté viděli také všechny filmy. V každém díle jste mohli také spatřit unikátní vozy, kterými James Bond jezdil na své akce a nejeden z nás by rád tyto legendární auta chtěl mít doma v garáži. Avšak i mimo bondovské filmy jste často mohli zahlédnout unikátní vozy. Dnes se na ně podíváme.

Sunbeam Alpina - Dr.No (1963)

Sice je James Bond spojován především s vozy Aston Martin, avšak v první filmové honičce se proháněl v krásné Alpině z roku 1961. Alpina patřila jamajskému majiteli a bylo to jediné sportovní auto, které filmový štáb dokázal pro film najít. Možná jste si také ve filmu všimli, že auto nebylo nikterak nebezpečně zkoušeno, protože jej museli vrátit ve stejném stavu, v jakém si jej půjčili - tedy žádné kasakadérské kousky ani speciální efekty, které by vozu mohly ublížit. Aut tohoto typu bylo vyrobeno na 20 tisíc kousků.

Aston Martin DB5 - Goldfinger (1964)

Když se řekno tohle auto, každý si okamžitě vybaví agenta 007. Ostatně před pár lety se vůz prodával za astronomickou částku - a to včetně veškerého vybavení (důmyslné agentské pomůcky pro boj se zlem). Kola jsou také vybavena vyjíždějícími hroty. Úpravy Astona byly provedeny na prototypu DB5 a podílel se na nich maestro John Stears. Auto se tak objevilo ještě ve filmech Thunderball a Golden eye. Mezi léty 1963 až 65 se vyrobylo na 1059 kusů vozu.

Ford Mustang - Bullit (1968)

Jeden by řekl, že hlavní hvězdou večerního filmu byl herec Steve McQueen, avšak není tomu tak docela pravda. Mnohem více diváky k filmovému plátnu přitáhlo auto, kterým jezdil. Jednalo se o verzi Mustangu Highland Green GT530. Pro film byly zapůjčeny dva takové vozy, které se pro potřeby natáčení upravily - motor, podvozek a brzdy, aby se vozy snadněji vypořádaly s prašnými cestami na okraji San Francisca. McQueen se ujal 10 minutové honičky, přestože v odvážnějších kouscích jej zastupoval jeho kaskadér Bud Enkins. Mimochodem auto se loni prodalo za 4 miliony dolarů.

Dodge Charger - Crazy Marry, Dirty Larry (1974)

Dodge se objevila v mnoha filmech, ale do záře reflektorů se dostal právě v tomto snímku. Dodge Charger R/T 440 z roku 1969 se stal hvězdou večera. Zejména také proto, že vůz dostal neobvykle křiklavou zelenou barvu karosérie. Auto na konci filmu čeká dramatický konec a to takový, že narazí do jedoucího vlaku. Režisér John Hough uvedl, že se sice ve filmu jedná o honičku aut, ale Dodge má vyšší význam. Film má nést poselství - rychlost zabíjí. Nikdo by tedy neměl překračovat své meze a jízdní schopnost a tedy zbytečně riskovat. Vůz se začal vyrábět jako kupé v letech 1966 až 1987 v pěti modelových generací. V roce 2006 se obnovil jako sedan.

Lamborghini Countach - Cannonball Run (1981)

Pokud jste do té doby neměli tušení o tomto nádherném supersportu, pak vězte, že po shlédnutí filmu jej budete chtít mít doma. Zejména po tom, co si diváci užili policejní honičku  ve stylu kočka a myš. Černý Countach má upravený přední spoiler, který byl na autě stejně zbytečný jako ten zadní - co se týká aerodynamické pomoci, ale prostě to dobře vypadalo. Countach se vyráběl až do roku 1990 a vyrobilo se necelých 2000 kusů.

Audi S8 - Ronin (1998)

Tento film vyniká jako jeden z nejlepších, co se týká automobilových honiček. Režisér John Frankenheimer si osobně vybral právě tyto vozy do svého filmu. S8 byly použity ve scénách noční Paříže a později na natáčení na jihu Francie v Nice. Bývalý formulový závodník a také kaskadér Jean-Pierre Jarier byl pozván ke spolupráci na filmu. Pomáhal zejména při natáčení honičky v Paříži na mokrých kostkách - často hercům a kaskadérům radil a sděloval jim své jízdní know-how. Audi S8 se prodávají dodnes. Nejnovější generace přišla v roce 2019.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články