PRÁCE 🧰

Top 5 filmů o autech

27. 2. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Svět kinematografie nabízí širokou škálu filmů s automobilovou tématikou, od napínavých závodů až po dojemné příběhy o lásce k autům. Dnes vám představíme pět (+1) méně známých filmů, které si zamilují fanoušci motorismu i filmoví nadšenci.

Top 5 filmů s auty

Únos aut (Car-Napping - Bestellt, geklaut, geliefert)

Německá komedie Únos aut z roku 1980 s Berdem Stephanem a Anny Duperey vypráví o mezinárodním gangu zlodějů aut. Hlavní hrdina, obyčejný a bezúhonný muž, se ocitá v těžké životní situaci. Rozhodne se vydávat za barona a začne žít život bohatých. Velmi se mu daří v obchodu s kradenými luxusními vozy. Film s humorným nádechem ukazuje, jak se obyčejný člověk dokáže přizpůsobit luxusnímu životu a zároveň se zaplést do kriminální činnosti. Sledujeme napínavé i zábavné momenty z jeho "dvojího života". Únos aut je zábavná podívaná pro fanoušky komedií i kriminálních filmů. Ve filmu můžeme zahlédnout auta, jako jsou například Mercedes CW 311 z roku 1987, který disponoval 12válcovým motorem o objemu 6,9 litru a výkonem 276 kW.

Závody lásky (Manta, Manta)

Film závody lásky z roku 1991 je německou akční komedií. V Německu se skupina kluků s upravenými vozy značky Opel Manta GT/E z roku 1983 baví závody na ulicích. Když je poníží Mercedes-Benz 190 E W201 z roku 1983, vyzvou ho na závod o všechny peníze, co mají. Jeden z nich, Bertie, však kvůli hazardování a potyčkám s arogantním řidičem Mercedesu málem přijde o peníze na rodinu i pro svou dívku. Během příprav se jim přihodí spousta nepříjemností. Film je plný závodů, humoru a německé atmosféry. Kromě Opelu Manty ve filmu můžeme zahlédnou například BMW E36 s polskými návštěvníky, Opel Kadett, Citroën 2CV 6 (kachna) nebo také Ferrari 328 GTS.

Ronin

Ronin, akční thriller z roku 1998, vypráví o bývalých elitních vojácích najatých pro tajnou misi – krádež kufříku s neznámým obsahem. Film s hvězdným obsazením, včetně Roberta De Nira a Jeana Reno, zaujme napínavým dějem plným zvratů a realistickými honičkami natočenými v Paříži a Nice. Režisér Roninu, John Frankenheimer, si zakládal na autentičnosti honiček. Herci v autech řízených profesionály jeli až 160 km/h. Aby se divák cítil jako v autě, použity byly i kamery pod předními blatníky. Těšit se můžete například na Alfu Romeo 164, Audi 80, mnoho sérií BMW, Citroënů, Peugeotů, Ferrari 456 GT, Ford Sierra, Lancia Delta anebo taky Škoda Favorit.

Šlápni na to (Børning)

Norský film Børning z roku 2014 je akční komedie plná rychlých aut a humoru. Film produkovala společnost Filmkameratene a inspirovala se i americkou sérií Rychle a zběsile. Børning slibuje napínavé závody, humorné momenty, a hlavně atraktivní prostředí Norska. Pokud máte rádi auta, akci a zábavu, tento film by vás mohl bavit. Ve filmu si užijete auta jako je Audi A4 B5, Audi R8, BMW E36, BMW E92 M3, Cadillac DeVille, Chevrolet Camaro, Ferrari F430, Ford Capri, Plymouth Barracuda, nebo různé ročníky Mustangů.

Le Mans '66

Tento film z roku 2019 viděl snad asi každý, ale rozhodně není od věci si ho jednou za čas zase připomenout. V 60. letech trápí americkou automobilku Ford nízké prodeje. Americký vizionář Carroll Shelby a britský závodník Ken Miles se spojí, aby porazili Ferrari v legendárním závodě 24 hodin Le Mans v roce 1966. Společně s Milesem, který se s nechutí připojuje k týmu, mají za necelé tři měsíce postavit revoluční vůz Ford GT40 Mk I a vzdorovat nejen italskému konkurentovi, ale i byrokracii a fyzikálním zákonům. Kromě revolučního Fordu GT40 si můžete ve filmu všimnout například Chevroletu Impala, Ferrari P4 (replika), Fordu Fairlane nebo také Porsche 904 Carrera GTS (replika).

Bonus: Umění tančit v dešti (The Art of Racing in the Rain)

Pokud se chcete podívat na nějaký automotive snímek i se svou drahou polovičkou, doporučujeme film z roku 2019 Umění tančit v dešti. Jedná se o film z pohledu psa jménem Enzo, který se se svým páníčkem vydává vstříc závodnickému dobrodružství. Ve filmu můžete zahlédnout nejen nové vozy, jako například BMW F82 M4, Ford Mustang anebo vůz Acura ARX-05, ale také speciální závodní monoposty, jako například Dallara GP2, ale i staré Ferrari 250 Testa Rossa 58 z roku 1958 nebo Lotus 95T 1984.

Zdroj info: Internet Movie Cars Database.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články