PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak funguje kompresor v praxi?

13. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Menšinovým způsobem přeplňování spalovacích motorů je kompresor. Od turbodmychadel se tento způsob dost liší, nicméně základní myšlenka je shodná – dodat agregátu více vzduchu.

Kompresor - jak funguje v praxi?

Články na téma turbo vs. kompresor:

  1. Rozdíl mezi turbem a kompresorem
  2. Přeplňování - turbo nebo kompresor?
  3. Kompresor - jak funguje v praxi? - právě čtete
  4. Turbo vs. kompresor

Jak funguje kompresor?

Pomineme-li některé moderní koncepce, kdy je kompresor hnán elektřinou, pak můžeme zjednodušeně říci, že přeplňování motoru a zvyšování výkonu se dosahuje pomocí mechanického pohonu. Otáčky kompresoru jsou přímo závislé na otáčkách motoru a opět je zde několik možností, přičemž ta nejčastější je řemenem. Podobně jako třeba v případě olejového čerpadla, je na kompresoru kladka, přes kterou probíhá řemen. Otáčky motoru pohání řemen a tím i kompresor. Uvnitř jsou rotory, které tlačí lopatkami vzduch do sacích kanálů a zvyšují tím plnicí tlak.

Sežere část výkonu a je velký, ale věčný

Pokud tedy kompresor poháníme motorem, je nasnadě, že agregát o část výkonu tímto připravíme. Je to podobné, jako třeba v případě klimatizace, kterou když zapnete u litrového motůrku, tak to může být dost znát na dynamice. Ale zkuste si zapnout klimatizaci u třílitru – nepoznáte to. Turbo má v tomhle výhodu, protože využívá energii výfukových plynů, která by jinak odešla bez užitku. Poháníme ji vlastně „odpadem“ a neubírá tak zbytečně výkon.

Kompresory se používají jen u větších agregátů, nezřídka do V. Proč? Protože nejsou tak kompaktní jako turba a mezi válci je u „véček“ většinou trochu místa, kam se dá kompresor napasovat. S tím souvisí i další faktor, kterým je spolehlivost. Ta je nepoměrně vyšší, protože rotory kompresorů se otáčejí v drtivé většině případů v kuličkových ložiskách. A další věc – teplo. Turbo pracuje s velmi horkými plyny odcházejícími z motoru, kompresor se musí vyrovnat převážně s teplem, které si generuje sám, což popravdě zase takové drama není. Jistě, ohřívá ho trochu i spalovací motor, který je většinou dost blízko, ale ani to není nic strašného.

Jízda s kompresorem

Projev auta s kompresorem je řekněme „důstojnější“, než v případě turbodmychadla. Zásadní výhoda je zde na straně kompresoru, který funguje pořád. V nízkých i vysokých otáčkách a zvyšuje tlak velmi postupně. Turba je třeba nejrůznějšími způsoby regulovat, kompresor nic takového nepotřebuje.

I proto je výkonová křivka většinou dost lineární a stoupá tak nějak více ukázněně. Kompresor ztrácí až ve vysokých otáčkách, kde má turbo navrch, protože neubírá motoru výkon.

VIDEO: Kompresor vs turbo | Audi S4 3.0 TFSI V6 kompresor

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články