PRÁCE 🧰

MS v ledním hokeji 2024: Ostravar aréna - Více než jen stadion!

11. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Připravte se na strhující hokejovou bitvu v Ostravě! MS v ledním hokeji 2024 právě začalo a Ostravar aréna se chystá stát se svědkem nezapomenutelných momentů. Ale věděli jste, že tato moderní aréna skrývá mnohem více než jen ledovou plochu?

MS v ledním hokeji 2024: Zajímavosti o Ostravar Aréně

Ostravar aréna, dříve známá jako Palác kultury a sportu, se tyčí nad Ostravou jako majestátní ocelový monument. Od svého slavnostního otevření v roce 1986 se stala ikonou města a pulzujícím centrem sportovních i kulturních událostí. S kapacitou až 11 000 diváků patří mezi největší víceúčelové haly v České republice a s moderním technickým zázemím uspokojí i ty nejnáročnější akce.

Historie protkaná legendami

Zdi Ostravar arény dýchají historií. V roce 2004 a 2015 tu proběhlo Mistrovství světa v ledním hokeji, v roce 2017 se zde konalo Mistrovství Evropy v krasobruslení. Aréna zažila napínavé souboje v Davis Cupu a Fed Cupu i basketbalovou euforii Mistrovství světa žen v roce 2010. Jména jako Jágr, Ovečkin, Federer, Plíšková a další legendy tu zanechala nesmazatelnou stopu.

Více než jen sport

Ostravar aréna se pyšní bohatou historií koncertů a kulturních akcí, které uchvátily srdce fanoušků po celém světě. Na jejím pódiu zazářily legendy jako Sting, Bryan Adams, Peter Gabriel, Bobby McFerrin, José Carreras, José Cura, Joe Cocker, Roxette, Rammstein, Kiss, Scorpions, Deep Purple, Manowar, Judas Priest, Slayer, Black Sabath, Aerosmith a Jethro Tull.

I česká a slovenská hudební scéna zde našla svůj domov. Vystoupili tu Karel Gott, Lucie Bílá, Kabát, Chinaski, Kryštof, Buty, Elán, Palo Habera & Team, Richard Müller a mnoho dalších.

Aréna se stala jevištěm i pro populární muzikály, jako Hair, Děti Ráje, Mýdlový princ, Angelika. Lední show Disney On Ice, Mrazík, Popelka na ledě, Sněhurka na ledě a Holiday On Ice pak uchvátily diváky všech věkových kategorií.

Architektonický skvost s brutalistickým šarmem

Brutalismus, styl 60. a 70. let minulého století, dal Ostravar aréně jedinečný charakter. Mohutná konstrukce a geometrické tvary odrážejí sílu a odolnost industriální Ostravy. Hala stojí na železobetonové desce, která odolává i poddolování, typickému pro tuto oblast. Celý komplex, včetně přilehlého hotelu Clarion (dříve hotel Atom), byl v té době velkou investicí, která dosáhla 300 milionů Kčs.

Historie Ostravar arény

Ostravar aréna, dříve známá pod různými jmény, má za sebou bohatou historii názvů, která odráží i měnící se trendy a sponzorské partnerství.

1986 - 2004: Palác kultury a sportu

Původní název haly z roku 1986 odkazoval na její široké využití pro sportovní i kulturní akce. V tomto období se zde konalo mnoho významných událostí, včetně koncertů, divadelních představení a výstav.

2004 - 2015: ČEZ aréna

V roce 2004 se hala stala domovem hokejového klubu HC Vítkovice Steel (dnes HC Vítkovice Ridera) a v souvislosti s tím získala i nového sponzora - energetickou společnost ČEZ. Název ČEZ aréna tak odrážela toto partnerství po dobu 11 let.

2015 - 2016: Ostrava aréna

Po ukončení sponzorství společností ČEZ v roce 2015 se hala dočasně vrátila k neutrálnímu názvu Ostrava aréna. Toto období trvalo zhruba půl roku, než se našel nový sponzor.

2016 - současnost: Ostravar aréna

Od roku 2016 nese hala název Ostravar aréna podle pivovaru Ostravar, který se stal novým sponzorem. Současný název tak odkazuje na lokální tradici a spojuje halu s ikonickou značkou ostravského piva.

Ostravar aréna je zkrátka fenoménem Ostravy. Místo, kde se snoubí historie s moderními technologiemi a kde se rodí nezapomenutelné zážitky. Ať už jste fanouškem sportu, milovníkem hudby, nebo jen hledáte zábavu pro celou rodinu, Ostravar aréna vás zaručeně nezklame.

Zdroj info: Ostravar aréna.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články