PRÁCE 🧰

Dolní oblast Vítkovice: Historie plná zvratů

9. 4. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

V rámci naší návštěvy Ostravy jsme si nemohli nechat ujít jejich klenot – areál Dolní oblasti Vítkovic nás uchvátil natolik, že jsme tady strávili ještě mnoho hodin.

Dolní oblast Vítkovice: Historie plná zvratů

Ostrava, město s bohatou průmyslovou historií, skrývá klenot jménem Dolní oblast Vítkovice. Bývalý koksárenský a hutní komplex se proměnil v unikátní kulturní a vzdělávací centrum, které jsme v rámci naší návštěvy Ostravy nesměli vynechat.

Naše procházka areálem byla jako cesta časem. Starobylé cihlové budovy, mohutné vysoké pece a majestátní plynojem se tyčily k nebi, vyprávějíc příběhy o minulé slávě těžkého průmyslu. Zároveň se před námi otevíraly moderní prostory s interaktivními expozicemi, galeriemi a kreativními dílnami.

Vyhlídka z Vysoké pece č. 1 na Ostravu

Historie Dolní oblasti Vítkovice

Dolní oblast Vítkovice, oáza industriální krásy v srdci Ostravy, se pyšní výjimečným titulem – jako vůbec první česká památka se v roce 2008 zapsala na seznam Evropského kulturního dědictví. Výjimečnost Dolní oblasti Vítkovice tkví hned v několika aspektech. Za prvé, nalezneme zde technologickou návaznost těžby uhlí, jeho koksování a výroby surového železa ve vysokých pecích. Jedná se o komplexní proces, který v takto ucelené podobě jen těžko najdete jinde na světě. Za druhé, oblast se pyšní poměrně dlouhou kontinuitou – železo se tu nepřetržitě vyrábělo od dvacátých let 19. století téměř až do konce 20. století. To z ní dělá jedinečného svědka průmyslové revoluce a dynamického vývoje Ostravy.

V roce 1828 se v srdci Slezska zrodil průmyslový gigant. Arcivévoda Rudolf Jan, olomoucký arcibiskup, založil Vítkovické železárny, které měly zanedlouho změnit tvář celého regionu. Zpočátku se železo zpracovávalo v dřevouhelných pecích v Čeladné a Frýdlantě, ale brzy se Vítkovice staly centrem inovací a moderních technologií.

V roce 1830 se v Rudolfově huti, jak se tehdy nazývala, rozsvítila první pudlovací pec v celé habsburské monarchii. O šest let později se k ní přidala i první vysoká pec a areál se rozrůstal o další provozy – slévárnu, válcovnu, kolárnu a kotlárnu. Vítkovice se tak stávaly centrem těžkého průmyslu a významným hybatelem hospodářského rozvoje regionu.

V těsné blízkosti Vítkovických železáren se v roce 1857 rozezněly první údery krumpáčů v dole Hlubina. Nový důl, zásobující hutě vzácným palivem, se stal nedílnou součástí mohutného průmyslového giganta. Od těžby uhlí až po výrobu železa – vše probíhalo v jediném komplexu, propojeném pásovými dopravníky, zavážecími zařízeními a dopravními mosty. Důl Hlubina, jeden z nejhlubších v ostravském revíru, se během své existence dočkal mnoha přestaveb. A to i díky práci architektů F. Neumanna a O. Béma, kteří do ní vtiskli svůj osobitý rukopis. Dnes je důl již uzavřený a zakonzervovaný.

V roce 1991 utichly v dole Hlubina poslední údery krumpáčů. Těžba uhlí, která po více než století živila Vítkovické železárny, se stala minulostí. O sedm let později dohasly i ohně v pecích a mohutný průmyslový kolos se utišil. Z areálu, kdysi pulzujícím srdcem těžkého průmyslu, se stala technická památka, svědek minulé éry. Dnes můžeme procházet mezi monumentálními stavbami a stroji, které kdysi sloužily k výrobě železa.

Uvnitř vysoké pece č. 1

Uvnitř vysoké pece č. 1

Vysokopecní okruh

V rámci naší návštěvy jsme navštívili Vysokopecní okruh včetně návštěvy Bolt tower. Během stominutové prohlídky jsme se ponořili do fascinujícího světa těžkého průmyslu a odkryli jsme tajemství výroby surového železa. Naše cesta začala výjezdem skipovým výtahem, který nás dostal do výšky 36 metrů. Ocitli jsme se na plošině s panoramatickým výhledem na areál bývalých železáren. Vzápětí jsme se vydali na prohlídku nitra vysoké pece. Tento unikátní zážitek si vychutnáte pouze tady, nikde jinde na světě vám nezpřístupní vysokou pec tak, jako tady v Ostravě. Průvodce nám dále vysvětloval koksování a výrobu železa. Ukázal nám odpich strusky, ohřívací a chladící systém, „prádelnu“, vagony, které nesly jméno „Veronika“ a také nám ukázal samotný odpich žhavého železa.

Vysoká pec č.1 - odpich železa

Adrenalinová cesta vyvrcholila na věži Bolt Tower. Tato moderní věž, tyčící se do výšky 77 metrů, byla postavena v roce 2015 architektem Josefem Pleskotem. Symbolizuje oheň, který kdysi plál nad pecí a zpracovával surové železo. Skleněný tubus, obklopující šroubovitý ochoz, v sobě ukrývá útulnou kavárnu. "Bolt" v angličtině odkazuje na šroubovitý tvar prosklené nástavby, která korunuje věž a dodává jí jedinečný vzhled, ale také na na jméno slavného jamajského sprintera Usaina Bolta, který se stal ikonou ostravského atletického mítinku Zlatá tretra. Bolt Tower tak vzdává hold oběma – inovativní architektuře i sportovnímu fenoménu, který si Ostravu oblíbil. Usain Bolt věž krátce po jejím otevření osobně pokřtil.

Bolt Tower - podpis jamajského běžce Usaina Bolta

Náš okruh jsme zakončili v řídicí místnosti, kterou před mnoha lety vyrobila společnost Siemens, což bylo na svou dobu velmi inovativní, jelikož takto inovativní firmy běžně neuvolňovaly své technologie do „východního bloku“.

V rámci areálu Dolní oblasti Vítkovic můžete navštívit také další okruhy, jako je například Malý okruh, Uhelný okruh nebo nově také prohlídková trasa s názvem KOX. Prohlídky běžně probíhají od pondělí do pátku, a to v časech od 10:00 a 14:00 hodin. O víkendu pak můžete navštívit jednotlivé okruhy v 10, 12, 14 a 16 hodin. Zavítat můžete také do areálu GONG nebo na Velký a malý svět techniky.

Velín vysoké pece č.1

Cena vstupenek

Vysokopecní okruh v Dolní oblasti Vítkovice vás provede úchvatným světem těžkého průmyslu. Za 280 korun se ponoříte do nitra Vysoké pece č. 1 a nahlédnete do tajů výroby surového železa. Prohlídka je plná informací a zážitků, které uchvátí jak dospělé, tak i děti. Nejmenší do 6 let mají vstup zdarma.

Pokud toužíte po ještě jedinečnějším zážitku, navštivte Bolt Tower, moderní věž s panoramatickou vyhlídkou na Ostravu. Rezervace do kavárny v Bolt Tower je nutná předem a za 300 korun si užijete nejen úchvatný výhled, ale i konzumaci v hodnotě 150 korun.

Parkování je možné na vyhrazených plochách. Vždycky byste měli mít kde zaparkovat. 

Vyhlídka z Vysoké pece č. 1 na Ostravu

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články