PRÁCE 🧰

Geometrie kol Ostrava - rádce výběru

1. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

Špatná geometrie kol má vliv nejen na horší ovladatelnost vozu, ale také na životnost samotných pneumatik. Nepodceňujte tak její seřízení. V Ostravě naleznete mnoho ověřených pneuservisů, kde vám provedou přesnou kontrolu a seřízení geometrie kol.

Geometrie kol Ostrava

Proč je důležitá geometrie kol?

Geometrie kol se stará o správné nastavení úhlů kol vašeho vozu vůči silnici. Důležitá je hlavně pro celkovou životnost pneumatik a přesné ovládání vozu. Pokud seřízení kol proběhne v pořádku (podle určených technických norem), očekávat můžete lepší stabilitu automobilu v zatáčkách, menší opotřebení pneumatik a nižší spotřebu pohonných hmot.

    Geometrie kol v Ostravě a okolí

      Proč se vyplatí seřízení geometrie kol?

      Jestliže nepoptáváte ojeté auto, nýbrž kupujete zcela nové, tak si můžete být jisti, že se geometrie vozidel provádí u každého nového automobilu, ještě před uvedením na trh.
      Hlavní výhody měření a seřízení geometrie kol jsou ve:

      • zvýšení životnosti pneumatik
      • snížení opotřební podvozku
      • zvýšení komfortnosti
      • zlepšení jízdních vlastností
      • snížení spotřeby paliva o 20%
      • zvýšení celkové bezpečnosti

      Jak zkontrolovat a poznat špatnou geometrii kol?

      Na to, abyste poznali, že nemáte správně seřízenou geometrii kol nemusíte být zrovna odborník na slovo vzaté. První věc, která vám napoví jsou nerovnoměrně sjeté pneumatiky. Ty by každý motorista měl alespoň jednou za čas nahustit a zkontrolovat, že má tlak v pneumatikách podle předepsaných hodnot. Ostatní příznaky jsou taktéž více než zřejmé - v případě, že vám při řízení auto táhne doleva nebo doprava a těžko se vrací do původní polohy, bude se jednat o rozdíl úhlu záklonu na levé a pravé straně. Třetí faktor nastává rovněž u ovladatelnosti vozidla a to, když volant při jízdě přímo není ve správné poloze, za následek je pravděpodobně nesprávná sbíhavost kol.

      Máte zájem o více užitečných informací z oblasti pneumatik? Veškeré články ze sekce pneumatik jsme pro vás seskupili v rádci Portálu řidiče.

      Kdy se objednat na geometrii kol?

      Na kontrolu a seřízení geometrie kol byste měli zajít v případě, že:

      • jste měli vážnější dopravní nehodu, kvůli které se opotřebovaly díly řízení,
      • plánujete vyměnit nebo vás čeká výměna dílů řízení a zavěšení kol,
      • vjedete do hlubokého výmolu nebo na obrubník ve vyšší rychlosti.

      Geometrie kol pro osobní vozy v Ostravě

      Kolik zaplatíte a jaký je interval kontroly?

      Konkrétní doba, po které byste měli navštívit pneuservis a nechat si změřit geometrii nápravy, nijak určená není. Řídit byste se měli dle výrobce vozidla. Doporučený interval je minimálně jednou za rok, ideálně po přezutí pneumatik. Časově si v pneuservisu počkáte odhadem cca 30-40 min. Cenová relace samotného měření geometrie kol je 500-600 Kč, měření geometrie kol včetně seřízení vychází na 1 200-1 300 Kč.

      Videa o geometrii kol

      Zdroj médií: redakce.

      Podobné články