PRÁCE 🧰

Geometrie kol Brno aneb Kam zajet v Brně a okolí na seřízení geometrie

1. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

Seřízení geometrie kol se nevyplácí podcenit. Pokud je totiž špatné, má vliv na horší ovladatelnost vozu, životnost pneumatik a také na spotřebu paliva. V Brně a okolí najdete několik desítek pneuservisů, ve kterých vám provedou přesnou kontrolu a seřízení geometrie kol.

Geometrie kol Brno

Proč se vyplatí geometrii kol nepodcenit?

Kola a pneumatiky jsou jedním z nejvíce namáhaných dílů vozidla. Geometrie kol spočívá v seřízení úhlu jejich náklonu tak, aby se pneumatiky i podvozek opotřebovali co nejméně a zároveň bylo dosaženo vyšší jízdní stability nebo i nižší spotřeby pohonných hmot.

    Geometrie kol v Brně a okolí

      Výhody správného seřízení geometrie kol

      Pokud je geometrie kol seřízena chybně, hrozí nebezpečí v podobě nesymetrického a rychlého opotřebení pneumatik, menší jízdní stability, předčasného opotřebení částí systému řízení, ale i nižší jízdní bezpečnosti. Správně seřízená geometrie kol přináší následující výhody:

      • nižší míra opotřebení pneumatik
      • vyšší jízdní komfort
      • vyšší jízdní stabilita
      • menší spotřeba paliva
      • úspory vašich peněz
      • zvýšení jízdní bezpečnosti

      Jak můžete poznat špatnou geometrii kol?

      Základní test můžete provést na rovném a bezpečném úseku silnice. Pokud na chvíli pustíte volant a váš vůz se samovolně stáčí na jednu stranu, pravděpodobně je geometrie kol poškozená. Dalším upozorněním pro vás může být i nadměrné opotřebení pneumatik z jedné strany. V takovém případě byste měli zamířit do pneuservisu. 

      Pokud vás zajímají další informace o pneumatikách, prohlédněte si ostatní články na Portálu řidiče.

      Kdy se objednat na geometrii kol k odborníkovi?

      Seřízení geometrie kol je vhodné provádět pravidelně při výměně zimních a letních pneumatik. Odborníci ale doporučují zaměřit se na něj i po kontaktu s terénní nerovností (najetí do výmolu, na obrubník) a podobně. Tato kontrola je vhodná jak z bezpečnostních, tak i ekonomických důvodů. 

      Geometrie kol pro osobní vozy v Brně a okolí

      Na kolik kontrola vyjde a jak často ji absolvovat?

      Konkrétní doba vhodná pro změření geometrie kol není určena. Měli byste se ale řídit pokyny výrobců vozidel, kteří doporučují kontrolu absolvovat alespoň jednou za rok. Za tuto službu zaplatíte několik stokorun. Samotné měření vyjde na 500 až 600 Kč. Kontrola včetně seřízení stojí přibližně 1200 až 1300 Kč. 

      Podívejte se, jak probíhá geometrie kol

      Zdroj médií: redakce.

      Podobné články