PRÁCE 🧰

Geometrie kol Liberec

1. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Jak vybrat pneu Geometrie kol Rádce motoristy

Geometrie kol představuje nastavení úhlů kol v souladu s požadavky výrobce. Seřizuje se před opuštěním výrobního závodu u všech nových vozidel. Pokud není provedena správně, kromě nižší bezpečnosti vaší jízdy přináší i řadu dalších nevýhod. V Liberci najdete několik pneuservisů poskytujících služby kontroly a seřízení geometrie kol.

Geometrie kol Liberec

Proč nepodcenit seřízení geometrie kol?

Pokud jsou úhly kol nastaveny správně a geometrie kol je tedy vhodně seřízená, zajistí vám to nižší opotřebení podvozku a pneumatik a hlavně dosažení vyšší jízdní bezpečnosti. Vyvarujete se tak mnoha nepříjemnostem a získáte řadu výhod. 

    Geometrie kol v Liberci a okolí

      Správné seřízení geometrie kol přináší řadu výhod

      Co hrozí při nesprávném seřízení geometrie kol? Může dojít k překročení hodnot odklonu a sbíhavosti, které jsou předepsané výrobci. Pak lze předpokládat předčasné opotřebení pneumatik a dílů zavěšení. Správné seřízení ale přináší následující výhody:

      • nižší míra opotřebení pneumatik
      • menší spotřeba paliva
      • úspory peněžních prostředků
      • vyšší přesnost při řízení
      • větší jízdní bezpečnost
      • vyšší komfort při řízení

      Špatnou geometrii nemusí poznat jen odborník

      Že je geometrie kol seřízena špatně poznáte podle jednoduchého testu. Pokud při jízdě po rovném a bezpečném úseku silnice dáte na okamžik ruce z volantu a zjistíte, že řízení vašeho vozu táhne doleva nebo doprava, poukazuje to na problém. Také vás může upozornit, pokud váš volant při jízdě přímo není ve správné poloze nebo jsou vaše pneumatiky nerovnoměrně opotřebené.

      Více článků o problematice pneumatik si můžete prohlédnout na Portálu řidiče.

      Kdy za účelem seřízení geometrie kol raději navštívit odborníka?

      Seřízení geometrie kol je ideální provádět pravidelně (podle odborníků alespoň jednou ročně, raději ale dvakrát). Svůj čas můžete ušetřit, pokud spojíte návštěvu pneuservisu za účelem kontroly geometrie kol s výměnou zimních nebo letních pneumatik. Dále je vhodné využít této služby:

      • při výměně dílů řízení a zavěšení kol
      • po absolvování nebezpečné situace nebo zatáčky vaším vozem
      • po kterékoli vážnější nehodě

      Geometrie kol pro osobní vozy v Liberci

      Cena kontroly a vhodný interval

      Aby se zamezilo problémům vzniklým špatným seřízením geometrie kol, doporučují odborníci zajet si na kontrolu alespoň jednou ročně, pro jistotu ale raději dvakrát. Cena samotného měření se pohybuje mezi 500 až 600 Kč. Kontrola včetně seřízení vás pak vyjde na 1200 až 1300 Kč.

      Jak se seřizuje geometrie kol?

      Zdroj médií: redakce.

      Podobné články